RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trues med utpanting av huset


Petter Klyve på Holmen har ikke noe imot å betale feieavgift. Men så lenge feiingen ikke utføres, betaler jeg ikke en krone, sier han. foto: alexander synstad
Petter Klyve på Holmen har ikke noe imot å betale feieavgift. Men så lenge feiingen ikke utføres, betaler jeg ikke en krone, sier han. foto: alexander synstad
I verste fall kan kemneren ta huset til Petter Klyve på grunn av manglende innbetaling av feieavgift. Klyve nekter å betale for noe han mener ikke er blitt utført på flere år.

OSLO: Hvert fjerde år utfører Brann- og redningsetaten tilsyn med fyringsanlegg. Petter Klyve har både peis og ovn i privatboligen. Han betaler gjerne for tilsynet av peisen, ovnen og pipeløpene. Men det er ikke blitt feiet. Klyve selv har feiet pipeløpet. Han fyrer hele vinteren og mener pipeløpet bør feies minst én gang i året for å unngå pipebrann.

Alle huseiere blir avkrevd feieavgift. Men de feier jo ikke, og da betaler jeg selvfølgelig heller ikke, sier Klyve.

Kemneren truer med å ta pant i Klyves eiendom dersom avgiften ikke betales. Klyve lar seg ikke skremme. Han står på sitt.

Klyve har skrevet flere brev til seksjonen for feiing og tilsyn. Der har han forklart hvorfor han ikke vil betale for noe han mener ikke er utført. Han har også klaget til Sivilombudsmannen. Der peker han på at kommunen er lovpålagt å sørge for tilsyn med og feiing av fyringsanlegg. Klyve er sterkt kritisk til at kommunen tar betalt for jobben når den ikke utføres.

Hadde enda kommunen foretatt feiing hvert fjerde år ville jeg ikke klaget. Dette er en alvorlig sak.

Klyve tror en del branner skyldes manglende feiing av piper.

Feier selv

Tilsynet som er blitt utført har jeg ikke noe å si på. Men når det ikke feies, er jeg nødt til å gjøre det selv. Så mye som jeg fyrer, er det helt nødvendig. Men jeg betaler selvfølgelig ikke for noe som ikke blir utført fra deres side, sier han og bemerker:

Etter tilsynet i fjor, fant kontrolløren ut at det ikke var nødvendig å feie i pipeløpet til ovnen. Like etter begynte det å brenne i pipen. Heldigvis fikk jeg slukket det raskt. Når det blir på den måten må jeg feie selv. Det er så absurd som det kan få blitt. Man kan lurer på hvor mange andre huseiere som har betalt denne avgiften, uten at det er blitt utført feiing.

Ville ikke feie

Klyve har skrevet flere brev til Kemnerkontoret hvor han forklarer hvorfor han ikke vil betale. Seksjonen for feiing og tilsyn mener det ikke var nødvendig å feie under det forrige tilsynet i fjor. I et brev fra i fjor høst skriver seksjonen at det var problemer med det ene pipeløpet. Det andre pipeløpet var det ikke nødvendig å feie, skriver seksjonen.

Likevel får jeg en spesifisert regning på at feiing er utført. Forstå det den som kan, sier Klyve.

Seksjon for feiing og tilsyn viser videre til at feie- og tilsynsavgiften er hjemlet i Brannvernloven. I paragrafen det vises til, pekes det blant annet på at feiing og tilsyn skal utføres minst én gang hvert fjerde år, eller etter behovet feieren bedømmer etter tilsynet.

Men likevel har det ikke blitt feiet, sier Klyve, som skal skrive et nytt brev til Sivilombudsmannen i ett nytt forsøk på å nå frem. Han søkte bistand fra Huseiernes Landsforbund og fikk til svar at forbundet har jobbet med denne problemstillingen i flere år, uten å lykkes. Det har rett og slett gitt opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere