RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truet 12-åring med bombe for å stjele telefonen hans

Det var her, på Høyenhall skole, at ranere truet en 12-åring med at det var en bombe i gymsalen, før de stjal mobiltelefonen hans.
Det var her, på Høyenhall skole, at ranere truet en 12-åring med at det var en bombe i gymsalen, før de stjal mobiltelefonen hans. Foto: Arkiv
Sist oppdatert:
Fem menn er dømt til samfunnsstraff etter flere barneran.

OSLO: De fem mennene, som alle er 19 år, har ved en rekke anledninger stjålet mobiltelefoner fra unge gutter.

Samtlige av ofrene var svært unge, de yngste kun 12 år. 

Truet 12-åring

Ved ett tilfelle, skal de fem ha kommet i kontakt med to 12 år gamle gutter ved Høyenhall skole. De innledet en samtale med ofrene om hva slags mobiltelefoner de hadde. Da den ene gutten fikk en sms og deretter tok opp sin iPhone, ble de fem oppmerksomme på hva slags telefon han hadde.

12-åringen skal ha opplevd situasjonen som svært ubehagelig, og kom seg etterhvert inn i gymsalen på skolen, der det var flere voksne til stede.

To av ranerne fulgte etter gutten, og prøvde å true han til å forlate gymsalen.

- Fornærmede kom seg inn i gymsalen hvor det var aktivitet og voksne til stede, hvoretter tiltalte nummer 1 og 2 flere ganger forsøkte å få ham til å gå ut igjen, blant annet ved å si at det var en bombe i gymsalen. De tiltalte vekslet mellom å være blide og sure, og etter at fornærmede etter hvert gikk ut av gymsalen gikk begge to mot ham, hvoretter en av dem tok mobiltelefonen ut av lommen hans, står det i domsavsigelsen. 

Les også: Mann (70) chattet om at han hadde sex med 8-åring

Sa de var fra narkotikapolitiet

Retten mener de fem 19-åringene har opptrådt svært grovt, blant annet ved at de målbevisst velger ut sine ofre, som er yngre og færre enn dem. De har også brukt fysisk makt for å tilrane seg mobiltelefoner.

- Da de kom av bussen fulgte alle de fire tiltalte etter de fornærmede, stanset dem, blokkerte veien til t-banen og sa de var fra narkotikapolitiet. De fornærmede ble bedt om å vise frem lommebøkene sine, og nn ble holdt mens lommene til nn2 ble ransaket, står det i dommen.

De to ofrene kom seg unna, men ble innhentet av ranerne, og ga fra seg både penger og mobiltelefon, da de forsto at de ikke klarte å komme seg unna ranerne, som var både eldre og flere enn dem.

Filmet ranet

Flere ofre skal ha fortalt at de følte seg svært truet av ranerne, og at de ikke turte å gjøre motstand.

Ved flere tilfeller skal de tiltalte ha kommet i kontakt med unge gutter, ved blant annet å spørre om de ville spille fotball. Ved ett tilfelle, da fornærmede avslo å spille fotball, skal en av de tiltalte ha løpt etter han, og holdt armen hans fast bak ryggen, for å så å ta telefonen hans.

Denne hendelsen skal ha blitt filmet av en av de andre tiltalte. Filmen skal ha blitt brukt som bevis, for blant annet å nagle en av de tiltalte som nekter å ha noe med saken å gjøre, til ranet.

Les også: Hadde 3,29 i promille da han krasjet inn i en bensinpumpe

Må straffes strengt

Nylig ble alle de fem tiltalte dømt til samfunnsstraff på mellom 150 og 388 timer for til sammen fem personran, et forsøk på personran, og ett tyveri.

Retten legger vekt på at saken er svært grov, da alle ofrene er barn.

- Ran og tyveri overfor tilfeldige mindreårige ofre på offentlig sted må av allmennpreventive hensyn straffes strengt. Det er også skjerpende at ranene og det grove tyveriet ble begått av flere i fellesskap, skriver aktor Joachim Paulsen i sin kommentar til saken. 

Dommen er ennå ikke forkynt for de tiltalte, og det er derfor ukjent om de vil anke.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere