*Nettavisen* Nyheter.

Truet med HIV og blodig sprøyte for å få morfin

Stjal bil og ranet flere apotek.

OSLO TINGRETT: Mannen (30) som nå er dømt for en rekke straffbare forhold, skal ved gjentatte anledninger har truet sine ofre med blodige sprøyter og at de skulle få HIV, om de ikke gjorde som han sa.

Det første tilfellet skjedde tirsdag 14. august 2012 i det underjordiske parkeringsanlegget til Oslo City. Mannen skal ha truet en kvinne til å gi fra seg bilnøklene sine, ved å peke på henne med en sprøyte å uttale «gi meg nøklene».

Stakk av med bil
Da kvinnen ga han nøklene, skal han ha stukket av med bilen hennes. Bilen skal ha blitt brukt i et av ranene mannen også er dømt for, og ble senere funnet totalskadd i sjøen utenfor fergeleiet i Kolbjørnvik.

Samme dag skal han ha truet betjeningen ved et apotek med en blodig sprøyte og en kniv. Han skal da ha fått med seg medisiner som inneholdt morfin.

Hendelsesforløpet skal ha gjentatt seg flere ganger senere. Tirsdag 2. april 2013 skal han ha ranet et apotek i Grimstad. Han skal da ha dyttet en ansatt, samtidig som han truet med en sprøyte. Mannen fikk da med seg 100 morfintabletter.

Les også: Hvis disse dørene åpnes, kan liv gå tapt

«Flytt deg, eller så får du HIV»
Bare dager senere skal han ha forsøkt å ta kasseapparatet på en Nille-butikk i Oslo, ved å dytte en ansatt så hun falt, mens han sa «flytt deg, eller så får du HIV». Han skal også ha forsøkt å rane en annen butikk i Oslo, men lykkes ikke i å få med seg penger fra noen av dem.

I juni i år skal 30-åringen ha lykkes med å stjele penger fra en privatperson og en butikk. Han skal også ved flere anledninger ha blitt tatt for å bære kniv på åpen gate, for å stjele gjenstander fra diverse butikker og for oppbevaring av mindre mengder narkotika.

Les også: Tok kvelertak på kvinne og voldtok henne - risikerer 21 år fengsel

Fikk strafferabatt
Da saken ble behandlet i Oslo Tingrett nylig, skal mannen ha forklart at han ble avhengig av morfin etter en kneskade. Ranene skal ha skjedd i en periode, der han i følge han selv ikke fikk tak i legen sin, for å få ny resept på medisinen.

I dommen skriver Oslo Tingrett følgende.

- Retten vil understeke at avhengighet og sterke abstinenser naturligvis ikke gjør det unnskyldelig å rane apotek, eller forsøke å rane butikker for å få penger til substitutter.

Likevel understreker retten at de ikke tviler på mannens forklaring, om at ranene ble begått i desperasjon. Letten setter også sin lit til at mannen oppriktig ønsker et bedre og rusfritt liv.

Dette, i tillegg til at mannen har tilstått samtlige forhold, har gitt han noe strafferabatt.

Mannen må likevel sone et drøyt år i fengsel. Han ble dømt til totalt to års soning, men 10 måneder av straffen er gjort betinget.

Les også: «Dårlig integrering er innvandrernes egen skyld»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.