RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trygg ferietid for gravide


Vaksiner og hvor du kan reise er noe av hensynene du bør ta som gravid.
Vaksiner og hvor du kan reise er noe av hensynene du bør ta som gravid. Foto: Foto: Istockphoto.com
Dette bør du vite før destinasjonen bookes.

Hvor kan du feriere? Kan du gå om bord i et fly? Og hva med vaksiner? Som gravid ferieplanlegger er det verdt å ta noen forholdsregler.

Trygt

Generelt vektlegges det at gravide bør unngå land eller områder der det er økt forekomst av eksotiske sykdommer. Land i Vest-Europa, USA og Canada regnes som trygge og krever ingen vaksiner.

Faren for sykdommer kan sammenlignes med den vi har hjemme. Unntaket er smitte av parasittsykdommen toxoplasmose. Men dette er en sykdom som man kan beskytte seg mot ved å være varsom med kosthold og prioritere mathygiene.

Les om toxoplasmose på Kvinneguiden.no

– Mitt inntrykk er at mange velger å reise, men kanskje ikke i den siste perioden av svangerskapet, sier Marie-Anne Zachrisson, salgsdirektør ved Ving Norge AS.

Fare

I gamle Øst-Europa er det høyere forekomst av en rekke sykdommer, blant annet turistdiare, toxoplasmose og hepatitt A.

Det er derfor ikke anbefalt gravide å reise til disse områdene. Generelt sett anbefales heller ikke gravide å reise til mer eksotiske reisemål hvor forebyggende tiltak mot malaria er påkrevd, eller faren for alvorlige diarésykdommer er stor.

Malaria og tyfoidfeber er farligere for gravide enn ikke-gravide. Infeksjoner kan føre til abort eller alvorlig sykdom og skade av fosteret.

– Det er fint om man tar en prat med sin lege før man drar og kanskje får med seg en legeerklæring. Det kan også være lurt å velge et reisemål som har en viss størrelse og der infrastrukturen er bra, sier Zachrisson.

Tips

Gravide bør helst unngå reiser til områder med spesielle risikosykdommer. Dersom reisen likevel foretas, må man hygienen prioriteres ekstra høyt:

  • Bruk bare vann fra flasker. Også tannpuss skal foretas med dette vannet. Unngå å bruke isbiter
  • Grønnsaker må skylles i rent vann. Benytt helst frukter med skall, og fjern skallet selv.
  • Kjøttprodukter må være godt kokt eller fullstendig gjennomstekt.
  • Unngå iskrem eller melkeprodukter.
  • Reising innebærer oftest lange timer i fly. Dette innebærer en risiko for blodproppdannelse. Graviditeten medfører i seg selv en økt risiko for blodpropp.

Aktiv passasjer

Det er en fordel å bevege seg i flyet, gå med jevne mellomrom, for eksempel minst en gang hver time. Ekstra tilførsel av vann eller ikke alkoholholdige drikker er positivt. Noen eksperter anbefaler kompresjonsstrømper til gravide som skal reise over lange strekninger.

«Vanligvis er oksygenkonsentrasjonen i luften lavere i fly enn på bakken. For fosteret er dette uproblematisk på grunn av høy oksygenbindingsevne i barnets blod. For en frisk gravid betyr heller ikke dette noe, men for gravide med blodmangel eller hjertesykdom kan dette være en begrensning», skriver Norsk Helseinformatikk.

Les hele denne saken på Kvinneguiden.no

Les også: Navn til barnet ditt

Les også: En jordmor forteller

Les også: Når barn får søsken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere