RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trygg hjemkomst

Slagenheten ved Ullevål har vært med å sørge for at forholdene i hjemmet er lagt til rette i god tid før pasienten utskrives. Resultatet er at pasientene føler seg tryggere.

Oppsal: Slagenheten ved Geriatrisk avdeling har i samarbeid med bydel Østensjø tilbudt pasienter fra bydelen å dra på tidlig hjemmebesøk for å se hvilke utfordringer de står overfor når de etter hvert skal reise hjem. 66 år gamle Jan Erling Korsmo er en av pasientene som er med i prosjektet. Han satt hjemme i stua da han kjente at han ble nummen i venstre hånd, skled ned av sofaen, og måtte fraktes til Ullevål.

Ser hva som trengs

En drøy uke etter slaget er han tilbake i leiligheten sin på Oppsal. Kona Laila Korsmo og datteren Anne Gisleberg venter spent på å få ham hjem på besøk. Jan Erling kommer fra Ullevål sammen med fysioterapeut Lillis Kielland Revell og ergoterapeut Kristine Gram. I tillegg er Inger Ansethmoen fra bydelen med. Sammen går de gjennom hele leiligheten og finner ut hva som må gjøres for at Jan Erling skal klare seg best mulig.

Han pleier å bruke verandaen mye, men der er det en høy terskel. Jan Erling prøver seg en tur ut, og de blir enige om at her må det henges opp et håndtak han kan støtte seg i, og gardinen ved verandadøren må festes på en annen måte. Både sofaen og sengen er for lav, nå som den venstre siden av kroppen ikke fungerer like godt lenger. Det blir foreslått å sette ekstra klosser under sofaen slik at den blir høyere og ekteparet blir anbefalt å skifte seng. Alle løse tepper i leiligheten må fjernes. På badet er det behov for et håndtak på veggen og en stødig krakk som han kan sitte på når han dusjer. Det er tydelig at hjemmebesøket gjør Jan Erling Korsmo godt. Han viser ivrig fram flere antikke gjenstander som han samler på, og er i godt i humør. Fysioterapeut Lillis Kielland Revell støtter ham rundt i leiligheten og passer på at Jan Erling får med seg den venstre siden av kroppen.

Hjelp fra bydelen

Det er mye lettere å se hva pasienten trenger av hjelp når vi er hjemme hos dem, og ser omgivelsene.

I tillegg vil pasienten kunne få en innsikt i hva som kreves av dem i forhold til de daglige aktiviteter i hjemmet når de får muligheten til å prøve seg i praktiske situasjoner i boligen. Dette kan være en motivasjonsfaktor for videre trening. Ved å se hvordan forholdene er hjemme kan vi som terapeuter lettere tilrettelegge treningen på sykehuset til mest mulige naturlige situasjoner, sier ergoterapeut Kristine Gram.

Hun noterer seg alt Jan Erling Korsmo trenger av hjelpemidler og leverer ut støttehåndtak fra Ullevåls eget hjelpemiddellager. Større hjelpemidler som rekkverk til trappen inn til blokka må det søkes om fra Hjelpemiddelsentralen.

Tett samarbeid

En viktig side ved prosjektet er det nære samarbeidet med bydelen. Når alle undersøkelsene er gjort i leiligheten er det tid for å sette seg ned og snakke om hva bydelen kan bidra med, nå som Jan Erling ikke lenger klarer like mye som før. Det viser seg at kona heller ikke er så sprek, og at det er Jan Erling som har gjort mange av de praktiske oppgavene i hjemmet med hjelp av datteren.

Bydelen forteller om alt de kan bidra med: hjemmehjelp, dagsenter, trygghetsalarm, vindusvask, skifting av sengetøy, og telefonnummer til matbutikker som leverer varene hjem.

Etter et par timer er det tid for å reise tilbake til sykehuset der den videre opptreningen skal fortsette.

Nå har vi sett hvilke konkrete ting Jan Erling Korsmo trenger å trene på. For eksempel den høye terskelen ut på verandaen. På sykehuset kan vi øve på bevegelsene som en tur ut på verandaen krever, sier fysioterapeut Lillis Kielland Revell.

Når han skal hjem er ikke klart. Det blir avgjort når man ser hvordan han kommer seg under treningen på Ullevål. Og i mellomtiden gjøres alt klart i leiligheten på Oppsal.(Denne artikkelen har også stått på trykk i bedriftsavisen Ullevål-nytt)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere