*Nettavisen* Nyheter.

Trygg tilnærming til vannets gleder

Instruktør Marianne Marwell Hauge har syv år bak seg som instruktør på Babyswim Hovseter. Her har hun akkurat sendt Klara av gårde i bassenget. Foto: Fredrik Eckhoff

Når jeg er ute i vannet sammen med barna, får jeg masse ny energi! sier instruktør Marianne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kurset avsluttes med en liten samling av noen av de små svømmerne. Fra v: Styrk, William; Oskar, Klara og Sindre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hodet under vann: Styrk er på vei opp av vannet igjen etter et lite dykk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som fisken...: Oskar koser seg og lurer litt på hva fotografen gjør ved bassengkanten.

HOVSETER: I mer enn 20 år har det blitt plasket, dykket, svømt, ledd masse og grått litt i bassenget i Arnebråtveien 114 på Hovseter. Babyswim er stedet som alle småbarnsmødre, og mange -fedre, i hele byen kjenner til, og nikker anerkjennende når de hører om.

Vi er tilstede når et av kursene for de aller yngste har sin sesongavslutning rett før jul. De bittesmå har sprelt i vannet én gang i uken siden starten av oktober, og instruktør Marianne Marwell Hauge har i løpet av høsten blitt godt kjent med både babyer, mødre og en og annen far.

Rolig tilnærming

Jeg vokste selv opp ved sjøen. Da jeg var fem år og badet, fikk jeg et tau rundt livet, og faren dro meg opp igjen hvis jeg gikk for dypt, smiler Marianne. Hun benytter seg ikke akkurat av den metoden når barn fra null til fire år koser seg i det godt oppvarmede lille bassenget på Hovseter. Der får de små en rolig tilnærming til vannets gleder og utfordringer, og etter hvert som tryggheten øker, blir aktivitetene mer avanserte.

Når Ullern Avis Akersposten er til stede, får vi demonstrert hvordan småtassene takler og liker en kort dukkert under vann.

Vi bruker en metode vi kaller bøttedykk. Babyene får litt vann over hodet, slik at de holder pusten, og så dykker de. Det er ingen brå bevegelser, og de syns det er moro, sier Marianne.

Det siste er det ingen tvil om i hvert fall. Det ene våte, lett forbausede, smilet etter det andre dukker opp gjennom vannflaten, som oftest etterfulgt av et stort glis og trivelige babylyder.

Selvberging og sikkerhet

Alle instruktørene på Babyswim har gått kurs i livredning, og Marianne forteller at selvberging er et viktig stikkord. Det er faktisk mulig å lære bort viktige prinsipper til barn som bare er noen få måneder gamle.

Babyene lærer seg ganske raskt fordelene ved å blåse utover når de er under vann, sier Marianne. Hun forteller også at de litt eldre barna lærer at hvis de ramler uti vannet, er det lurest å snu seg og komme seg tilbake i den retningen man falt uti.

Vann er naturlig

Ingen babyer er i utgangspunktet redde for vann, hvis de ikke har opplevd noe helt spesielt. Og vi ser at de aller fleste trives, sier Marianne og påpeker at foreldrenes holdning naturligvis spiller inn.

Barna merker godt hvis mor eller far er litt urolig, sier hun. En mor åpnet med følgende utsang, i følge Marianne: "Du må hjelpe meg hvis jeg mister ham!"

Men etter 23 år har det ikke vært tilfeller av "mistede barn" i bassenget på Hovseter! Hver uke er rundt 480 småtasser i sving, og de har slett ingen problemer med pågangen. De aller fleste kursene er helt fullsatt.

Vi har bare noen få ledige plasser nå, forteller Marianne.

Koser seg nå

William (5 1/2 mnd) blir stadig flinkere og føler seg tryggere og tryggere i vannet. Han koser seg nå, sier pappa Morten Håland fra Hovseter. Han setter pris på at det er rolig og trygt i det lille bassenget.

Åtte måneder unge Styrk er en av de mest aktive babyene. Han er ikke bare opptatt av vannet, skal vi tro mamma Ragnhildr Weberg.

Han syns dette er veldig gøy, spesielt er det moro med badelekene i plast, smiler hun.

Styrk er stadig mer våken i forhold til hva som skjer ute i vannet, sier den fornøyde moren.PS! Se stor bildeserie på nett!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag