RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tryggere hverdag med enkle grep


Håndveskegrepet: Gro Smedsrud på Manglerud politistasjon diskuterer veskebruk med Aase Hansen, og vil ikke anbefale noen å ha verdisakene hengende på rullatoren. Foto: Nina Schyberg Olsen
Håndveskegrepet: Gro Smedsrud på Manglerud politistasjon diskuterer veskebruk med Aase Hansen, og vil ikke anbefale noen å ha verdisakene hengende på rullatoren. Foto: Nina Schyberg Olsen
– Ta til dere at noen dessverre ønsker å utnytte godtroende mennesker, men ikke mur dere inne av redsel for at noe skal skje!

MANGLERUD: Formaningen var klokkeklar da sjefen for Manglerud politistasjon, Gro Smedsrud, talte til lydhøre pensjonister i Manglerud kirke sist torsdag.

Tryggere hverdag

Arrangementet var et samarbeid mellom kirken og treffsenteret på Manglerud gård, og rundt hundre mennesker møtte opp for å høre stasjonssjefen snakke om hvordan man kan gjøre hverdagen tryggere.

Smedsrud snakket om politiets arbeid, og hva man selv kan gjøre. Flere i salen kunne fortelle at de var blitt overfalt, men det var likevel en munter tone og mange gode tips ble utvekslet.

Proffe tyver

– Vi har utrolig få hendelser der eldre blir slått ned eller skada. Den største utfordringen er å passe på at man ikke mister verdier, sa Smedsrud, og siktet spesielt til vesketyverier.

– Vi damer er jo ekstra sårbare når vi har hele livet vårt oppi veska som vi slenger rundt med. Hvor lurt er det? spurte stasjonssjefen, som ba de eldre pent om legge igjen verdier hjemme eller i det minste putte dem på innsiden av jakken.

– Tyvene er så proffe, og det skjer så fort. Dere er mest utsatt i butikker, og ofte er det en søt jente som vil hjelpe dere mens kompanjongen stjeler verdisakene deres. Vær også forsiktig i minibanken, og ikke la noen hjelpe deg med koden, sa Smedsrud. – Vi har det egentlig ganske bra, så ikke engst dere veldig mye. Men vi må venne oss til å kaste et blikk over skulderen.

Ikke slipp inn fremmede

Stasjonssjefen påpekte også at man ikke plikter å åpne døren når noen ringer på, ikke engang for politikere på stemmefiske....

– Det er ikke lurt å slippe inn fremmede uten avtale, men noen eldre er selskapssyke og koker kaffe mens de blir rundstjålet, sa Smedsrud.

Hun kunne også fortelle om et ektepar som satt pent på hver sin kjøkkenkrakk og så vannet renne mens to kjekke "kontrollører" hadde fritt leide. Og om én som først i etterkant reagerte på det merkelige i at noen plutselig ringte på døren for å hente det verdifulle gulvteppet til rens.

– Utvis litt sunn skepsis, og ikke vær redd for å være en "sur, gammel kjerring". Vi har eksempler på at det har skremt tyver, sa Smedsrud.

Hun oppfordret også de eldre til å være en god nabo og varsle politiet hvis de ser mistenkelig oppførsel.

– Mange er redde for å bry seg, men selvfølgelig skal du melde fra hvis noen snoker rundt huset til den bortreiste naboen. Hvis du i tillegg noterer deg antrekk og bilnummer kan det være gull verdt!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere