RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trygt med sushi


Ansatte i Lokalavisene Oslo er stadig innom Francis Andre Solvang og Ngoi Thi Nguyen i Sushi House i Sporveisgaten. Hit kommer kundene tilbake igjen og igjen, bekrefter Francis Andre, som ikke var på Forbrukerrapportens testrunde. Han lover topp råvarer, topp hygiene og maksimal smak.
Ansatte i Lokalavisene Oslo er stadig innom Francis Andre Solvang og Ngoi Thi Nguyen i Sushi House i Sporveisgaten. Hit kommer kundene tilbake igjen og igjen, bekrefter Francis Andre, som ikke var på Forbrukerrapportens testrunde. Han lover topp råvarer, topp hygiene og maksimal smak.
Forbrukerrapporten har testet sushi fra 52 butikker og restauranter i Oslo. Resultatet er oppløftende. Kun en fisk hadde for høye bakterieverdier.

Forbrukerrapporten har undersøkt et utvalg av dagligvarekjedenes ferdigpakkede sushi, og hovedstadens restauranttilbud.

Av 52 testede fisker var det kun én som ikke tilfredsstilte kravene. Konklusjonen er at sushi i Oslo er både godt og trygt å spise.

Det var i desember i fjor at Forbrukerrapporten tok en kjølebag under armen, og ga seg ut på sushihamstring. Ni butikker og 11 restauranter i Oslo ble oppsøkt.

Under streng kontroll ble fisken så innlevert til massakrering og instrumentell dissekering på laboratoriet.

Resultatet av bladets stikkprøver, tyder på at man stort sett kan være trygg, uansett hvor man kjøper sushien.

Selv det minste utsalget som kun besto av en disk og et par krakker, hadde tydeligvis god kontroll på fiskehåndteringen.

Det samme viste seg på ferdigproduserte esker som allerede hadde ligget i matbutikkene i et døgn, skriver Forbrukerrapporten.

Unntak på Majorstuen

Unntaket var Sushi & Wok på Majorstuen som leverte en kveite med et høyt bakterieinnhold.

Mellom 500 000 og 5 000 000 kvalitetsforringende bakterier per gram kveite, målte laboratoriet.

Dette er riktignok kun én stikkprøve, og trenger således ikke være representativt for stedets øvrige fiskekvalitet, men denne fisken burde ikke vært solgt som sushi, mener forskere Forbruker-rapporten har pratet med.

- Dette er et altfor høyt antall bakterier. Til sammenlikning mener jeg å huske at man i Japan har krav om at ingen fisk som skal brukes i Sushi, kan inneholde mer enn 1000 slike bakterier per gram, sier Sissel Ranneklev i Colifast som har testet fisken for Forbruker-rapporten.

Også Veterinærinstituttet reagerer på at restauranten selger fisk med for høyt bakterieinnhold.

- Et slikt bakterienivå tyder på at fi sken er mer enn én uke gammel. Teoretisk betyr det 7- 10 dager på is, og dersom man tenker på matsikkerhet og utvikling av for eksempel listeria, så vil denne fisken være mer utsatt for det enn andre. Listeria kan formere seg i fisk, og hvis fisken er gammel, har bakterien fått lengre tid til å formere seg dersom den fi nnes der. Så gammel fisk eller fisk som er lagret ved for høy temperatur, har en større risiko for å inneholde listeria, sier forsker Taran Skjerdal ved Veterinærinstituttet til Forbrukerrapporten.

Som mener at det neppe er farlig å spise denne fisken,-forutsatt gode hygieniske forhold ved produksjonen. Men han vil ikke anbefale å bruke slik fisk til sushi, avslutter Skjerdal.

Mener kontrollen er god nok

Lilly Hong hos Sushi & Wok beklager overfor Forbrukerrapporten at det ble funnet kveite med høyt bakterieinnhold, men har tillit til egne kontrollrutiner:

- Vi har full internkontroll på all fisk, utstyr og kjøleskap. Jeg er sikker på at kvalitetskontrollen er god nok. Forringelse kan forekomme under transporten eller hvis temperaturen her hos oss ikke er god nok, og vi sjekker temperaturen i kjøleanlegget to ganger om dagen, og kontrollerer hele kjøkkenet hver dag. Fisken blir frosset ned i 24 timer etter at den er mottatt og så tiner den i en og en halv time. Men man kan aldri si aldri, for sushi blir jo tatt i med kroppstempererte menneskehender, sier ansvarlig for internkontroll i Sushi & Wok, Lilly Hong til Forbruker-rapporten.

Hong lover nå å gå igjennom rutinene på nytt, og foreta kontroller av den øvrige fisken de selger.

- Jeg er overrasket over det jeg hører, men jeg setter pris på tilbakemeldingen. Vi foretar jevnlig egne tester av fisken, vannkvaliteten og annet, og jeg vil selvsagt sende av gårde stikkprøver nå. I tillegg vil jeg gå inn i internrapportene fra den 20. desember og se om det kan ha vært svikt i kjøleanlegget eller noe annet den dagen, sier Lilly Hong til Forbruker-rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere