*Nettavisen* Nyheter.

Trygt og greit med barnehage i stua

"Vertsmor" Annelin Torgersen (t.v.) Synes det er greit å ha barnehage i eget hus. Her med pedagog Stine Haavelmoen (i midten), assistent Linda Enkvist, Hannah (17 mnd.), Vilde (15 mnd.) og Magnus (18 mnd.). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Minibarnehagen Langtoppen har en avdeling i stua til Annelin Torgersen i Bråtenalleen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hannah (17 mnd.), Magnus (18 mnd.), Vilde (15 mnd.) i vognen, med pedagog Stine Haavelmoen (t.v.), assistent Linda Enkvist og mor Annelin Torgersen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

GREFSEN: Nylig åpnet Norges største barnehage i "Margarinfabrikken" på Bjølsen. På det meste vil det gå 500 barn der.

Den rake motsetningen finner vi i Langtoppen barnehage på Grefsen. En foreldredrevet barnehage i Nordre Aker med ni barn, som holder til i hjemmet til et av barna. Barnehagen har tre avdelinger (i tre ulike hjem), med tre barn og en assistent i hver. I tillegg til en pedagog som følger avdelingene tett.

– Var skeptisk

For Vilde (15 måneder) er det derfor ikke så vanskelig å bli kjent med de andre barna på avdelingen. Lekeplassen er også et kjent og trygt sted. Da mamma Annelin Torgersen ikke hadde fått barnehageplass til datteren, kom hun i vinter i kontakt med den familiedrevne barnehagen, og fikk spørsmål om hun kunne tenke seg å være vertshjem.

LES OGSÅ: Barn blir fjernet fra ventelisten

– Jeg var jo skeptisk til det i begynnelsen, og så for meg at det kunne bli rot og matsøl. Men det fungerer veldig greit. Dessuten er det praktisk å slippe å bruke tid på å levere Vilde i barnehagen før jobb, sier Torgersen.

Som vertshjem får familien en økonomisk kompensasjon som dekker utgiftene til barnehageplass, slik at de "går i null".

Som en familie

Linda Enkvist er assistent i avdelingen og ser bare fordeler ved å være en liten barnehage.

– Vi blir som en liten familie. Jeg føler jeg får veldig god kontakt med barna. Alle blir sett, og vi har mye tid med hvert enkelt barn, mer enn det kanskje hadde blitt i en større barnehage, sier Enkvist.

Pedagog Stine Haavelmoen lager aktivitetsplaner for barnehagen og har ansvaret for den faglige oppfølgingen. Hun har erfaring fra flere barnehager av ulik størrelse, men avviser at bare tre barn blir for lite.

– For eldre barn er det viktig med mer stimuli i form av aktiviteter med flere barn. Men når de er så små som disse, er det viktigste tryggheten og at de blir sett, sier hun.

– Dessuten har alle tre avdelingene fellesaktiviteter eller turer minst to ganger i uken.

– Fullgodt alternativ

Langtoppen barnehage ble startet i 1992 og er primært for ett- og toåringer. I løpet av sin 18-årige historie har den derfor holdt til i mange ulike hjem.

– Vi vil gjerne vise foreldre at dette er et fullgodt alternativ til "ordinære" barnehager. Mange tenker at dagmamma er alternativet til å ha barna i barnehage. På mange måter er dette litt som å ha dagmamma, men man får alt det pedagogiske innholdet fra barnehagen, sier Haavelmoen.

Langtoppen eies av foreldrene som har barn i barnehagen. Den er godkjent for fire avdelinger – altså totalt tolv barn.

LES OGSÅ: Barnehager i Oslo: Se stor oversikt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.