*Nettavisen* Nyheter.

Trykksverten har tørket for siste gang

MIMRER: I 1993 ble jeg første gang en del av redaksjonen i Ullern Avis Akersposten. Nesten 22 år senere blar jeg meg tilbake i tid og konstaterer at lokalsamfunnet har hatt mye nytte av sine lokalaviser Akersposten og Ullern Avis. Foto: Arild Jacobsen

Jeg koser meg med gamle årganger av Akersposten og Ullern Avis og konstaterer at folk i Vestre Aker og Ullern akkurat nå mister noe verdifullt.

Klikk på bildet for å forstørre.

KJENDIS: Ullern-jenter fikk møte A-ha – Ullern Avis i 1987.

Klikk på bildet for å forstørre.

RASENDE: Sykehjemsbeboerne på Ullerntunet raste mot reklame for badetøy, og at det i det hele tatt var satt opp reklame – i 1990.

Klikk på bildet for å forstørre.

GJENGANGER: I årenes løp er trafikkforholdene i Vækerøveien nevnt mange, mange ganger! Senest denne høsten, og her fra 1987.

OSLO VEST: Nå har du kanskje fått med deg at den aller siste utgaven av Ullern Avis og Akersposten er trykket. Jeg må innrømme at med nedleggelsen av våre kjære lokalaviser, er det ikke fritt for at man blir litt ekstra interessert i det som har vært skrevet.

Jeg tar derfor turen ned i arkivet, der årgangene er stablet ved siden av hverandre og oppå hverandre. Det er en overveldende mengde artikler, bilder, setninger, ord og tegn – skrevet, samlet, redigert og publisert av de aller mest engasjerte blant oss gjennom 109 år.

Etterlengtet bad

Jeg tar en (nesten) tilfeldig årgang ut av stabelen, 1971, mitt eget fødselsår. Lurer på hva som rørte seg på mitt hjemsted Røa den gangen?

Det første som møter meg, er en sak om det kommende Samfunnshus Vest på Røa. Hovedfokuset er at tusener av ungdommer gleder seg til det nye samfunnshuset. At jeg selv var aktiv deltaker på Kari Riddervolds danseskole i nettopp dette huset på slutten av 70-tallet, har jeg nesten fortrengt. Heldigvis kom det aldri i avisen.

Lenger ned i saken står det: «I tilknytning til samfunnshuset skal bygges en svømmehall, et for distriktet lenge følt savn.»

Lenge følt savn ja, i august 1971. Da er det på høy tid at vi om et par måneder kan dyppe tærne i lettkloret, temperert badevann, nettopp ved siden av det nevne samfunnshus. Det tok drøyt 43 år. Jeg gleder meg!
Noterer meg at litt senere samme år inviterer Slemdal og Vinderen husmorlag til møte hvor det skal holdes foredrag med etterfølgende diskusjon om nyfeminisme, og at 15 mål på Furulund er solgt med en pris på 750.000 kroner – for 15 mål på Furulund altså. Eller 50.000 kroner målet.

Skolefremtid på Smestad!

«Vår tid er preget av teknikk, og vi vet ikke alltid om det er av det gode eller det onde,» sa Per Aasmundsrud i Smestad skoles Venner, da de ønsket velkommen til en uformell sammenkomst på Smestad skole en dag i slutten av april 1971.

Temaet på møtet er «fra tavle til tv», og Aasmundsrud understreker at det er viktig at den nye teknikken benyttes på riktig tid og sted. Han var svært frempå, denne Aasmundsrud, og jeg kan i hvert fall bekrefte at jeg selv opplevde opptil flere ganger at tv’en var tatt i bruk da jeg var elev ved samme skole fra 1977 til 1986. Aller best husker jeg at tv’en sto på i filmsalen da Brå brakk staven i VM i '82.

Jeg tar en ny årgang ut av hyllen, 1987. Blar rett opp til oppslag som forteller at de to ungjentene Marianne og Elisabeth Hågå fra Ullern har møtt sine store idoler i A-ha.

Kjendisjournalistikken har altså nådd lokalpressen! Jeg kjenner et stikk av misunnelse, 26 år etter. Trøsten får være at jeg fikk oppleve å stå bak Morten Harket i køen i en kiosk i Grensen tidlig på 2000-tallet, så det er ikke synd på meg. Men det kom aldri i avisen. Eller vent, nå gjorde det jo nettopp det.

Erna Solbergs (og mange andres) siste hilsen til Ullern Avis og Akersposten

I samme avis kan jeg lese om store planer for en matebussterminal ved snuplassen nedenfor Samfunnshus Vest. Svømmehallen er altså lenger unna enn noen gang. At det ikke ble noen stor bussterminal der, er vi vel alle glade for. For en vanvittig dårlig idé!

Samme år kan kvinnene i Smestad husmorlag juble for at Vann- og avløpsverket lover å tette kumlokkene i bakken rundt Apotekernes Laboratorium på Hoff med nye gummipakninger. På den måten vil den «uhumske lukten», også kalt Hoffslukten, bli langt mindre plagsom.

Vel, jeg er vokst opp på Skøyen og har senere bodd på Hoff i mange år, og jeg kan underskrive på at den lukten forsvant ikke i 1987! Men engasjementet skal Smestad-kvinnene ha heder for.

Eldreopprør og fyll

En herlig artikkel om eldre på Ullern som raser mot lettkledd reklame for badetøy, møter meg i mai 1990. Om de eldre i dag, 24 år senere, har et mer avslappet forhold til naken hud, er usikkert, men én ting er i hvert fall sikkert: Ungdomsfylla i vest er ikke fraværende i 1990 heller. I dag viser rapportene at ungdom drikker aller mest i vest. I 1990 går bydelsutvalgsleder Gunnar Stavnes (H) og den lokale politisjefen Odd Olsen ut og advarer foreldre til tenåringer om at deres håpefulle drikker seg sanseløse.

«Er foreldrene overhodet klar over hva som foregår,» spør Midtstuen-rektor Berit Thyness.

«Ofte er det ren flatfyll med ungdommer i 13-15-årsalderen som ligger på bakken uten kontroll over seg selv,» sier bydelspolitiker Kjell Bagger. Alkoholen har samme virkning på ungdom i 1990 som i dag, kan det virke som.

En beboer i Vækerøveien langer i 1995 ut mot den stadig økende trafikken i Vækerøveien, blant annet tusenvis av bærumstrafikanter som kjører opp og ned mellom Røa og E18. Det er vel ikke lenger enn et par uker siden vi skrev om mye av den samme problemstillingen.

Slik blir jeg sittende og bla i den ene årgangen etter den andre. Jeg bruker mange timer på dette, men tiden flyr.

Historie og fremtid

Noen ganger blir vi Oslo-folk kritisert for å være både uengasjerte og lite interessert i å prate med naboen, men inntrykket jeg får av å bla meg gjennom Ullern Avis og Akersposten, er det stikk motsatte. Det er så mye aktivitet, engasjement, glede, raserie, kulturelle godbiter og idrettsprestasjoner både i topp og bredde at en kan bli litt trist ved tanken på disse lokalavisene, med historie helt tilbake til unionsoppløsningen i 1905, nå er historie.

LES OGSÅ:

Slik blir Nordre Aker Budstikke i 2015

Fabian Stang: - Visst er det vemodig

Jeg tenker på alle de dyktige og hyggelige menneskene jeg har fått jobbe sammen med helt siden jeg for første gang fikk jobb som journalist i 1993. Fra de siste årene må jeg få lov til å sende en stor takk til Elisabeth Wang Tangen, Vidar Bakken og mine to siste sjefer, Ivar Brynildsen og Tore Bollingmo, som alle har stått på og gjort en enorm jobb for avisen og lokalmiljøet. Den eminente annonseselger Ragnar har også vært en fryd å jobbe med i så mange år, og jeg skulle sikkert nevnt flere!

Siden jeg begynte her, har tusenvis av lokale helter vært i våre spalter, og da hadde avisen allerede levd i nærmere 80 år! Skulle likt å vite hvor mange arbeidstimer som er lagt ned for Akersposten siden 1905, hvor mange spaltemeter som er trykket, hvor mange timer leserne våre har brukt på å lese lokalavisen sin.

Jeg vet at vi har påvirket livene til veldig mange mennesker positivt, at vi har hjulpet fortvilede mennesker til å bli litt mindre fortvilede, formidlet glede og gitt inspirasjon.

Ullern Avis og Akersposten har vært til for beboerne. Nå får vi håpe at nye og annerledes medier overtar og gir oss fortsatt mulighet til å synes og til å påvirke.

Lykke til, Nordstrand!

Selv kunne jeg nå sett frem til å fortsette som redaktør av en av våre andre, store lokalaviser i Oslo, nemlig Nordstrands Blad. I stedet valgte jeg, muligens i et øyeblikk av galskap, å gi meg nå.

Om det er lurt, får tiden vise. Jeg vet uansett at Nordstrands Blad lever videre med en stab som kjenner avisen utrolig godt og som vet hva som skal til og hva folk vil ha.

Jeg ønsker mine kjære Nordstrands Blad-kolleger, Nina Schyberg Olsen, Aina Moberg, Kristin Trosvik, Brit Jelstrup og Arild Jacobsen, lykke til!

Det samme gjør jeg med Karl Andreas Kjelstrup og Kristin Tufte Haga, som tar sats og driver Nordre Aker Budstikke videre på nett (Nab.no). Jeg har tro på dere!

LES OGSÅ:

Erna Solbergs (og mange andres) siste hilsen til Ullern Avis og Akersposten

Slik blir Nordre Aker Budstikke i 2015

Fabian Stang: - Visst er det vemodig

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag