Tsjekkisk magi på Paulus sykehjem

Bestemor Ruth Sevaldson (84 år) er stolt over barnebarnet Ruben Sevaldson (19 år). KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE

Bestemor Ruth Sevaldson (84 år) er stolt over barnebarnet Ruben Sevaldson (19 år). KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE

Det er ikke hver dag det dukker opp et orkester fra Tsjekkia på sykehjem, men denne torsdagen har Májovák Wind Orchestra tatt turen for å glede beboerne og skape magisk stemning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det ble trangt om plassen når både orkester, store instrumenter og beboere skulle klemmes inn i kafeen på sykehjemmet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Operasangerinnen Magda Barteks vakre stemme klinger ut i lokalaet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ruben Sevaldson (19 år) får en god klem etter ferdig soloopptreden, av den stolte bestemoren.

GRÜNERLØKKA: Paulus sykehjem på Grünerløkka har klart å lokke Tsjekkias største og eldste symfoniorkester, Májovák Wind Orchestra, til sykehjemmet.

Orkesteret, som kommer fra byen Karviná helt på grensa til Polen, består av hele 51 musikere. Det er så vidt plass til alle de fremmøtte beboerne og det store orkesteret i kafeen på Paulus.

Opera og varme toner

Rett etter lunsj svever stemmer fra operasangere og toner fra instrumenter ut i lokalet. Hele rommet fylles opp av sangen “Time to say goodbye” av Andrea Bocelli og Sarah Brightman.

Den fyldige stemmen til operasangeren Peter Svetlik, etterfulgt av røsten til operasangerinnen Magda Bartek, skaper en hypnotisk atmosfære med innlevelse og energi. De avslutter sangen ved å holde hender og synge til hverandre.

Den intime situasjonen skaper en helt spesiell stemning, akkurat som en stor privat konsert i egen stue. Det er fullsatt sal og gleden sprer seg i rommet. Noen traller med.

Melodier som “Gabriels Obo” av Ennio Morricone, “Phantom of the Opera” av Lloyd Webber, “Conciertio de Aranjuez” av Joaquin Rodrigo og “Nessun Dorma” av Puccini spilles med intensitet og følelser.

En av beboerne smiler fra øre til øre, og det er helt åpenbart at dette gir henne mye.

Orkesterets toner klinger pent og rører ved noe langt inne i sjelen. Beboerne og personalet blir synlig rørt og får gåsehud.

Rørt til tårer

Det er en stor dag for sykehjemmet og kanskje spesielt for beboer Ruth Sevaldson (84 år).

Barnebarnet hennes, Ruben Sevaldson (19 år), spiller nemlig solonummeret "Flowerdale" av Philip Sparke på trompet.

I salen sitter den stolte og rørte bestemoren, mens tårer triller nedenover kinnene.

Dirigenten Marek Prašil leder orkestet til en vellykket og følelsesladet opptreden. De spiller en hel time. Når det er over, får de en stor applaus.

Flere av beboerne vugget i takt med musikken og det ble skapt en helt magisk stemning i kafeen. Det har aldri vært så mange som har spillt inne på Paulus på en gang før, sier Kim Christine Holden, ergoterapeut, kultur- og aktivitetsleder på Paulus sykehjem.

– Pleierne har allerede hørt flere av beboerne snakke om at dette var en stor opplevelse, forteller hun.

Opplevelsen satt preg på resten av dagen til beboerne og de ansatte. Kanskje spesielt på den stolte bestemoren Ruth.

– Åh, det var så fint i dag! Ruben var så flink. Solopartiet var så rørende og på slutten begynte jeg å gråte, sier Sevaldson

Vi møter henne inne på hennes hjemmekoslige lille rom med en rekke bilder av familien. Hun smiler et så bredt og stolt smil som bare bestemødre kan.

Kim Christine er helt enig med Ruth.

– Jeg holdt på å gråte selv. Det var helt fantastisk. Det var så flott å se Ruth bli så rørt over å se barnebarnet sitt spille.

– Der er han, barnebarnet mitt, sier Ruth, mens hun peker stolt på et bilde av Ruben på kommoden.

Følelsesladet dag

Sissel Larsen, dirigent i Hasle skolekorps, har æren for at korpset kom til Paulus sykehjem denne torsdagen. Hun har selv en mor som bor her, og ønsket å gi moren og resten av beboerne en hyggelig kulturopplevelse.

Det er også takket være henne at Ruben Sevaldson spilte solonummeret. Han har tidligere vært hennes elev. Som en gest til ham fikk han æren av å være solist.

Kim Christine er godt fornøyd med dagen, og hun er glad for at det ble en så hyggelig opplevelse for beboerne. Hun ble selv overrasket over hvor beveget hun ble.

– Det var så mange følelser på en gang. Operasangerne holdt hverandre i hendene og sang til hverandre, så det var på en måte litt skuespill også. Det var sterkt. Vi trodde at det bare skulle være et orkester, vi visste ikke at de skulle synge også. Det satt i gang mye følelser, sier Kim Christine.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.