RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BRAKSUKSESS: Tom Egeland er en av Norges mestselgende forfattere. Han tilbragte mye tid på Nordtvedt bibliotek i oppveksten. Nå har han fått sitt eget bibliotek hjemme på Nordstrand.
BRAKSUKSESS: Tom Egeland er en av Norges mestselgende forfattere. Han tilbragte mye tid på Nordtvedt bibliotek i oppveksten. Nå har han fått sitt eget bibliotek hjemme på Nordstrand. Foto: Martine Holen

Tungt krimmiljø på Nordstrand

Tom Egeland (52) ble en del av et hardkokt krimmiljø da han flyttet fra Grorud til Nordstrand.

LJABRU: Egeland, en av landets mestselgende krimforfattere, er aktuell med spenningsromanen «Nostradamus’ testamente». Det er den fjerde romanen om arkeologen Bengt Belte, og boken har høstet strålende kritikker siden den kom ut i mai.

Denne gangen blir leseren tatt med på en reise til Medicienes Firenze og Michelangelos renessanse.

– Bengt Belte jakter blant annet på bibelens Paktens ark, og kommer over koder og gåter han må løse for å redde en kidnappet professor og sønnen hans, forteller Egeland.

Selv om Egeland skriver for mannen i gata, prøver han også å utfordre leseren.

– Leseren må gjøre en innsats for å henge med i fortellingen, og det ligger et ønske om folkeopplysningen bak arbeidet mitt. Faglitteratur kan være kjedelig, men romanformen gjør at flere synes at teologi og historie er spennende, sier Egeland.

Satset på drømmen

Egeland debuterte med krimromanen «Ragnarok» allerede i 1988, men det var først etter at Dan Brown ga ut «Da Vinci-koden» i 2004, at Egelands bøker virkelig begynte å selge bra. Det viste seg nemlig at «Da Vinci-koden» hadde påfallende mange likhetstrekk med Egelands roman «Sirkelens ende», som kom ut tre år tidligere, og det førte til massiv omtale i internasjonal presse.

I 2006 valgte han å si opp jobben som nyhetssjef i TV2 og bli forfatter på heltid.

– Det var en kombinasjon av at bøkene mine solgte bedre etter 2004 og at jeg var klar for noe nytt. Jeg valgte å satse på det jeg helst ville fremfor å bli en sur, gammel sjef på desken, smiler Egeland.

Med nesten tretti år som journalist bak seg, har Egeland lang erfaring med å dokumentere og researche virkelige hendelser. Det har han tatt med seg inn i forfatteryrket. Samtlige av Egelands bøker er bygget på historiske hendelser.

– Jeg tar utgangspunkt i fakta og bruker det som grunnlag for historiediktningen min. Det er en morsom litterær lek med virkelige hendelser og historie, sier Egeland.

Egeland vokste opp på Kalbakken i Groruddalen. Han har alltid vært glad i å lese og Nordtvedt bibliotek var et kjært oppholdssted i barndommen. Der ble også drømmen om å bli forfatter født.

Journalist

– Da tiden kom for å velge yrkesretning, landet jeg på journalisthyllen fordi det var det som lå nærmest forfatteryrket, forteller han.

Etter å ha bodd på Grorud i nesten femti år, flyttet Egeland med familien til Ljabru på Nordstrand for et år siden.

– Vi ville bo i et stille, koselig nabolag med nærhet til sentrum. Siden vi har mange venner på Nordstrand ble det et naturlig valg for oss, forteller Egeland, før han legger til.

– Jeg opplever at mange har fordommer om Groruddalen som ikke stemmer. Det er et stort og mangfoldig område som ikke kan generaliseres. Vi bodde i et flott villaområde med eplehager, uten noe jåleri og snobberi, ikke så ulikt området vi bor i på Nordstrand, sier han.

Han har vanskelig for å komme på noen store forskjeller mellom de to stedene.

– For meg er reisen inn til sentrum den største forandringen. Å ta trikken gjennom et stille nabolag, videre over Ekebergåsen og ned gjennom Oslo med utsikt fremfor å sitte på en mørk t-bane, er veldig deilig, sier Egeland.

Riverton på Nordstrand

Nordstrand har vist seg å være et populært bosted for Norges krimforfattere.

Asle Skredderberget, Eystein Hansen, Knut Lind og Dagfinn Eggen, for å nevne noen. I våres fant de ut at det var på tide å samles.

– Vi møttes på Egon og tok et par øl, og snakket litteratur. Forfatteryrket er relativt ensomt, så det er godt å ha noen snakke fag med, sier Egeland.

– Vi ga oss selv navnet «Riverton avd. Nordstrand» og vi planlegger å møtes igjen snart, smiler han.

Asle Skredderberget: – Livet er for kort til ikke å gjøre det man har lyst til
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere