RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Turbulent i boliger for funksjonshemmede

Pårørende og ansatte er svært kritiske til driften av Arnebråtveien bofellesskap. Bydelsdirektøren vil ha Fylkesmannens vurdering.

VESTRE AKER: Driften av omsorgsboligene for funksjonshemmede er under en kryssild av kritikk fra pårørende og tidligere ansatte. Den er ikke blitt mindre etter omtalen av hennes bror Hans Christian Sperres situasjon i bofellesskapet.

– Nå er det flere som kaller dette for Skrekkens hus, sier Karine Sperre som er talskvinne for de pårørende.

Ikke hørt

DittOslo skrev om Hans Christian Sperre som flere ganger ble hasteinnlagt på sykehus etter henholdsvis massiv forstoppelse og underernæring. Hans søster Karine Sperre sa hun var redd for hans liv. Beboerne er avhengig av døgnkontinuerlig våkent tilsyn.

Pårørende har hver for seg og samlet henvendt seg til bydelsadministrasjonen og bydelsdirektøren i Bydel Vestre Aker og bedt om at personalsituasjonen blir gjennomgått og vurdert.

– Vi er ikke blitt hørt tidligere, sier Sperre, som informerer om at etter at saken har vært i media er de blitt kontaktet for møte med bydelsdirektøren.

Les også: Bydel Ullern gir ferie til multifunksjonshemmede

Ukultur

En tidligere ansatt skriver i brev til bydelsadministrasjonen om turbulente forhold i staben med dårlig organisering, manglende kvalifisert personale og en ukultur som gjør de ansatte redde for å komme med kritikk av ledelsen.

– Det har vært vanskelig for de ansatte å komme med tilbakemeldinger og kritikk til ledelsen, da de har vært redde for å miste vakter eller selv å bli kritisert, skriver vedkommende til bydelsdirektøren i Bydel Vestre Aker.

En annen ansatt ble flyttet på i forbindelse med urolighetene på arbeidsplassen. Pårørende mener dette skjer på grunn av at vedkommende har turt å si fra om forholdene.

– Hun var blant annet tjenesteansvarlig for Hans Christian og er en fantastisk omsorgsperson. Hun forsøkte flere ganger å stå opp for beboerne og sa fra når det gjaldt som mest. Nå er det rettet beskyldninger mot henne og vi mener det er for å bli kvitt henne, sier Sperre.

Mange påstander

Pårørende og ansatte kommer med eksempler og påstander som indikerer dyp splittelse i staben i Arnebråtveien bofellesskap, hvor de blant annet sier at staben består av mange ukvalifiserte pleiere av forskjellige nasjonaliteter. Det fortelles om en ansatt som nekter å stelle beboere på grunn av at vedkommende blir kvalm av bleier og avføring. Det hevdes at beboernes leiligheter blir brukt til bønnestunder og at de ansatte snakker seg imellom på eget språk over hodene på beboerne.

Pårørende skriver at de etterlyser menneskelighet, empati og respekt for sine nærmeste.

Spydde blod

Enkelte ansatte blir funnet sovende på vakt er en annen påstand. Ifølge Karine Sperre ble Hans Christian Sperre funnet av familien mens han spydde blod. Da satt to ansatte i hans leilighet å så på tv uten å foreta seg noe. Sperre ble hasteinnlagt på sykehus. Gråtende beboere blir overlatt til seg selv og andre er funnet med avføring på kroppen uten at ansatte bryr seg er andre påstander. Hyppige røykepauser på baksiden av huset fører til at hvem som helst kan ta seg inn til forsvarsløse beboere sier pårørende, som hevder å ha opplevd dette gjentatte ganger.

Beskyldes for journaljuks

Nå beskyldes også ledelsen ved bofellesskapet for å ha jukset med journaler.

– Da vi tok med Hans-Christian på ferie sto det i registreringsskjemaet at han hadde fått klyx (avføringsmiddel – Journ.anm.) og at behandlingen var vellykket. Vi fikk vite at han var i god form. I dag står det noe helt annet i Hans-Christians perm. Nå står det at Klyx-behandlingen ikke fungerte, altså det stikk motsatte av det vi fikk beskjed om. Som tidligere fortalt ble Hans-Christian under ferien hasteinnlagt på sykehus med en forstoppelse som legene aldri hadde sett maken til, sier Sperre.

– Min mor og jeg samt to ansatte så alle at det sto i registreringsskjemaet at Hans-Christian hadde mottatt Klyx den 02.08 og hadde bra effekt 03.08. Da jeg så senere fikk med meg Hans-Christians perm var arket borte for den aktuelle dagen. Jeg ringte daglig leder og fikk vite at arket lå i Arnebråtveien. Jeg hentet skjemaet og nå står det at Klyx er gitt, men ikke hadde noen effekt. Det føyer seg inn i rekken av hendelser, sier Sperre.

Setter inn Bedriftshelsetjenesten

Bydelsdirektør, Jan O. Nytveit, ber om forståelse for at han ikke kan kommentere enkeltsaker eller hendelser.

– Vi tar henvendelsene fra pårørende alvorlig da det er viktig for bydelen at vår tjeneste er og oppleves som et godt tilbud. I den forbindelse har Bydelen invitert respektive pårørende til et møte med den hensikt å bedre kommunikasjon og skape et omforent forventningsnivå. I forhold til de tilbakemeldinger vi har mottatt vedrørende arbeidsmiljøet fra ansatte og pårørende har vi i dialog med vårt hovedverneombud valgt å sette inn Bedriftshelsetjenesten og samtidig har vi gjort en midlertidig justering i bemanningen. Bydelen har gode rutiner på dokumentasjon av aktiviteter knyttet til vedtak for våre brukere i bofellesskap og det blir viktig å avvente fylkesmannens vurdering av klagen som bydelen har svart ut, kommenterer Nytveit.

Andre hendelser

Bofellesskapet i Arnebråtveien har tidligere hatt hendelser som har vakt oppmerksomhet. Ved påsketider i fjor ble en beboer funnet død under «spesielle» omstendigheter. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har anbefalt etterforskning i saken. Hos politiet får dittOslo bekreftet at saken fremdeles er under etterforskning. I 1998 ble en beboer skåldet under bading og døde senere av skadene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere