*Nettavisen* Nyheter.

Turgåere har endelig fått gatelys

TURELSKER: Elin Gudmundsen er ute på tur med hunden Frøya Foto: Foto: Privat

Nå kan du gå på beina året rundt, på den belyste veien mellom Rustadsaga og Ødegården. Elin Gudmundsen er en av mange som har savnet lys på morgenturen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HER: Her ser du hvor den nye belyste skogsveien ligger. Foto: Kart: Oslo kommune, Bymiljøetaten

Klikk på bildet for å forstørre.

BELYSNING: Disse lampene lyser både morgen og kveld. Foto: Foto: Eivind Johan Birkeland

ØSTMARKA: Bymiljøetaten har anlagt belysning på en 800 meter lang strekning langs skogsveien mellom Rustadsaga og Ødegården. Veien er en del av den sammenhengende veien rundt Nøklevann, som er svært populær for alle typer fritidsaktiviteter.

Belysning av denne traseen gir en sammenhengende belyst trase med toppdekke av grus rundt Nøklevann.

– Dette er ikke en skiløype, men et tilbud for folk som vil gå på beina eller sykle, presiserer prosjektansvarlig Trond Enkerud.

– Belysningen vil være på fra seks til ni om morgenen, og fra det blir mørkt til klokken elleve om kvelden.

Les også: 250 ville på kino i skogen

Ønske om belyst vei

Bymiljøetaten har registrert at lysløypene blir stadig mer brukt i barmarksesongen og at det har vært et stort ønske om å kunne gå, løpe, og sykle på en sammenhengende grustrase rundt Nøklevann. I vintersesongen har mange ønsket muligheten til å kunne gå langs en belyst vei innover i skogen.

Elin Gudmundsen er ivrig bruker av den nye belyste veien

– Jeg har en sprek hund, og vi skaffet oss den fordi vi vil ut på tur. Nå er vi så heldige at vi har fått lys langs turveien. Da blir det mye hyggeligere å gå morgentur. Jeg gleder meg stort over dette tilbudet hver eneste dag.

– Jeg har savnet å ha lys der. Jeg stilte spørsmål på side 3 i gamle Aften, for mange år siden. Jeg var litt irritert, fordi jeg lurte på hvorfor de kun prioriterte lys om kvelden, og ikke om morgenen.

Les også: Ulv angrep Sturlas hund under joggetur

Stor suksess

– Det er mange som bruker tilbudet. Det er mange unge som sykler og eldre som jogger. Det er åpenbart at dette blir verdsatt. Det er viktig med morgentur også!

Skogsveien fra Rustadsaga til Ødegården er en av de gamle ferdselsårene i Østmarka. Den var opprinnelig en enkel hestevei inn til Ødegården og for skogsdrift i området.

Det er foretatt en rekke endringer og utbedringer av veien fram til slik den framstår i dag. Veien blir vedlikeholdt av Oslo kommune og den blir brøytet for beboerne på Ødegården.

På 1970-tallet ble det bygget belysningsanlegg på veien rundt Nøklevann. Belysningsanlegget følger veien rundt hele vannet unntatt på strekningen mellom Rustadsaga og Ødegården. På grunn av at denne strekningen blir brøytet, ble belysningsanlegget bygget på skogsløyper uten grusdekke.

Les også: Foreslår nasjonalpark i Oslos del av Østmarka


Går du på ski? På dittOslos tjeneste, Skisporet, kan du til enhver tid sjekke løypeforholdene i skiløypene der du bor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.