RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Turid åpnet sansehagen


Langerud-beboer Turid Gulbrandsen fikk æren av å offisielt åpne sansehagen.
Langerud-beboer Turid Gulbrandsen fikk æren av å offisielt åpne sansehagen.
Endelig kunne Langerud sykehjem offisielt åpne sin sansehage. Her kan beboeren lukte, føle, se og mimre. – Det er helbredende, sier aktivitør Hina Ahmad.

LANGERUD: Rennende vann, mykt gress, oldemors blomster og en ekte skigard er noe av det som møter deg i sansehagen på Langerud sykehjem. Her skal sansene stimuleres, hjernen skal mimre og roen senke seg i sjelen. Noe som er svært viktig for trivselen for beboere ved sykehjem. Og særlig for de med aldersdemens.

Fredag formiddag feiret Langerud sykehjem åpningen av sin nye sansehage. Institusjonssjef Bente Sæve og aktivitør Hina Ahmad kunne ikke annet enn å smile. De er strålende fornøyd med hageparadiset.

Del på Facebook

Ro og fryd

– Dette er en sanseopplevelse for alle årstidene. Og vi trenger ikke dra langt av gårde for å oppleve det, sier Ahmad.

Sansehagen har allerede vært i bruk en stund. Ahmad synes erfaringene så langt er svært positive.

– Jeg hadde med en beboer ut i hagen, og hun ble plutselig oppmerksom på alt rundt seg. Hagen byr på ro, og det er veldig viktig. Særlig for beboere med demens.

– Endelig!

I 2008 sto sykehuset ferdig rehabilitert. Sansehagen skulle også vært klar da. Men siden det kunne ligge en del gammel historie i jorden der hagen skulle anlegges, måtte arbeidet utsettes.

– Endelig er hagen ferdig, jubler institusjonssjef Bente Sæve.

– Det tok litt lenger enn planlagt, men nå har vi fått en veldig fin hage. Og den er tilrettelagt for de som sitter i rullestol. Den er tilgjengelig for alle, sier Sæve.

Sykehjemmet har fått en sentral plass i planleggingsarbeidet.

Og sansehagen er også en del av sykepleierutdanningen i Oslo.

Lærer Gro Heie Risdal ved Høgskolen i Oslo (HiO) er imponert.

– Våre førsteårsstudenter var ute i hagen med beboere i 25 minusgrader i november i fjor. Og studerte opplevde at beboerne lettere begynte å prate da de kom ut. Det som er bra for demenspasienter er bra for alle, sier Heie Risdal.

Del på Facebook

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere