*Nettavisen* Nyheter.

Turist i øst

Norges mest besøkte turistattraksjon er en hoppbakke og et tomt tjern på vestkanten. Hva ser turistene som finner veien østover?

TØYEN/GRÜNERLØKKA: Oslo har Holmenkollen, Bergen har bryggen og Trondheim har Nidarosdomen. Og vi vet jo at mengder av folk besøker Vigelandanlegget. Men hva er turistene på østkanten er ute etter? Svarene er mer mangfoldige enn man kanskje skulle tro.

To kjente, en hemmelig

Munch-museet er kanskje hovedtrekkplasteret på østkanten, selv om statistikken viser at Holmenkollen fortsatt er mer populær. Uten sammenlikning for øvrig: Nå begynner også Middelalderparken og Ladegården å bli attraktive steder, kanskje på grunn av arrangementer som Middelalderfestivalen og Øya. Den best bevarte hemmeligheten, på tross av størrelsen, er likevel Botanisk hage og Naturhistorisk museum. Her rusler turistene omkring, men de færreste tar seg tid til å stikke innom. Dette er gode rekreasjonssteder østkantfolket derimot vet å benytte seg av.

Fransk selskap

Kommer man med T-bane til Tøyen, litt etter ni en sommermorgen, er det alltid menneskemengder som beveger seg mot Munch-museet. De fleste går med kart og lurer på om de skal ta til høyre eller venstre idet de kommer ut. Dersom man kommer fra land som Frankrike er man vant til lange køer utenfor Louvre flere timer før åpningstid. Slik er det ikke i dag.
Emmanuelle og Denis Gorgy har sin aller første dag i Oslo. De kom i går og har sovet på Ekeberg Camping. I dag har de ambisiøse planer: Munch-museet, Aker Brygge, Rådhuset og Frognerparken. I morgen drar de med fly til Bodø og skal på sykle i Lofoten. Deretter står Bergen for tur.
Det beste med Oslo så langt er været. Vi var forberedt på regn, men det er jo strålende sol, sier Denis.
Vi kom hit til Munch-museet fordi jeg er interessert i kunst. Jeg er lærer i filosofi, og har brukt Munchs bilder for å illustrere sinnsstemninger, forklarer Emmanuelle.
De er uvitende om at de befinner seg på østkanten av Oslo, men er mer opptatt av prisene:
Maten er veldig dyr, selv når du kjøper den i supermarkeder. Hvordan har dere råd til å leve i dette landet?, spør de.

Et annet liv

Når turistene først har kommet til østkanten, er det av de underligste årsaker. Tilreisende fra andre deler av landet er her for å se på mote og for å teste ut maten og livsstilen; særlig frister Grünerløkka. Spesialbutikker for gravide, designbutikker med norske designere og ting man ikke finner andre steder enn i hovedstaden, blandet med spennende kaffebarer og spisesteder, trekker til seg folk som vil sjekke ut den livsstilen folk i by lever.
Tone Hansen (38) er fra Orkanger i Sør-Trøndelag. Hun og datteren Stine (12) er på Grünerløkka av én eneste grunn: Shop til you drop. Mamma drar kortet og sammen finner de mangt.
Vi har kommet hit i forbindelse med Norway Cup, men er egentlig langt mer interessert i shoppingmulighetene på Grünerløkka. Vi har også vært på Grønland og sjekket ut stoffbutikkene på jakt etter kjolestoff, sier Hansen.
Oslo er en fin turistby. Men det er vanskeligere å finne fram her enn i andre skandinaviske byer, jeg tror det er dårligere informasjon. Bil er håpløst, særlig på østkanten hvor det er vanskelig med parkering. Vi prøver ut kollektivsystemet, men er ikke helt stødige ennå, sier hun.
I veska har hun tre forskjellige Oslo kart, og det hender hun blir spurt av forbipasserende om veien til ett eller annet. Hun har selv studert i Oslo, men føler seg ikke like trygg i alle deler av byen:
Det er skremmende å se så mye sosial elendighet, det er mer her enn i København.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.