*Nettavisen* Nyheter.

Turist som i gamle dager

GAMMELDAGS: Hest og kjerre er et langt vanligere syn i Polen enn i Norge, og et miljøvennlig transportalternativ for turister. Foto: Foto:

I Polen gjøres gammeldagse jordbrukstradisjoner om til moderne turisme.

Klikk på bildet for å forstørre.

NABOLAG: I den lille landsbyen Ruda Sulowska tilbyr gården Glowaczowka mat og overnatting, mens naboen tilbyr leie av hest med eller uten kjerre. Foto: Foto:

Klikk på bildet for å forstørre.

SYKKELFERIE: Mange områder i Polen egner seg godt for syklister, med flatt terreng, få biler og mange rimelige overnattingsmuligheter. Foto: Foto:

Klikk på bildet for å forstørre.

FERIEFLYT: Barycz-dalen kan i likhet med mange andre steder i Polen også oppleves vannveien. Foto: Foto:

Klikk på bildet for å forstørre.

MORS BESTE: Janina Glowacz har vunnet en rekke priser for den hjemmelagde maten hun serverer turister på gården Glowaczowka. Foto: Foto:

Klikk på bildet for å forstørre.

FUGLELIV: Milicz-dammene i Lower Silesia har over 250 fuglearter og en rekke tårn hvor fuglelivet kan studeres fra Foto: Foto:

Klikk på bildet for å forstørre.

AGRO: Gøy på landet

Klikk på bildet for å forstørre.

JAKTFERIE: Som turist kan du betale deg inn på Polens beste jaktmarker, hvor du kan jakte etter blant annet hjort og villsvin. Her trofeer fra jegerhotellet Hubertowa. Foto: Foto:

Klikk på bildet for å forstørre.

STIFINNER: Sykkelveiene i Polen er godt merket, og det finnes også egne sykkelkart. Foto: Foto:

Der. Og der. Og der, peker nabomannen seg gjennom fotoalbumet han har løpt inn i hovedhuset for å hente. Så tar han ut ett av bildene, skriver navnet sitt på baksiden, peker på seg selv, og gir det til meg.

På fremsiden er det bilde av to festpyntede hester. De samme hestene som vi fulgte etter da de kom klaprende forbi bakhagen til Glowaczkowa, en av mange gårder som tilbyr mat og overnatting til turister. Mens den ivrige naboen tilbyr kjerre- og rideturer. Såfremt du er i stand til å stotre frem dine ønsker på polsk.

Språket kan nemlig være et problem så fort man beveger seg utenfor Polens storbyer. Å be naboen skrive navnet sitt på nytt, denne gangen med leselige blokkbokstaver, viste seg umulig å formidle, både på engelsk og tysk.

Til gjengjeld får du oppleve annet enn den sedvanlige internasjonale standarden man møter på hotell og butikker i de fleste storbyer.

Nytt levebrød

I likhet med bøndene i Norge må polske gårdbrukere tenke nytt for å kunne leve av jordlappene sine. Når korn og kuer ikke lenger er nok til å gi mat på bordet, er turisme alternativet bøndene oppfordres til å satse på.

Mange har ikke forstått verdien av turisme enda, men det kommer seg. Steder som har vært forlatt, blir befolket igjen og markedsført som turistmål, forteller Paulina Tegowska som jobber med å tilrettelegge for turister gjennom Lower Silesia Tourist Organization.

Gamle møller og jakthytter er blitt gjort om til populære festlokaler og overnattingssteder. Velbrukte hestekjerrer har blitt turistransport, og polske jegere må dele de beste jaktmarkene med godt betalende besøkende.

Gårder som i århundrer har drevet økologisk og på gamlemåten, kan nå tilby det tradisjonelle gårdslivet som attraksjon på den polske landsbygda har hesten fremdeles en funksjon utover fart og moro, og fremdeles brukes muskelkraft til høyhesjing og potetplukking.

Fra jord til bord

Gården Glowaczowka er en av de mange som satser på såkalt "agrotourism". Gården ligger i Nedre Silesia, i en landsby med 200 innbyggere og én butikk som er åpen til ni men som du må ringe på husets dørklokke for å bli ekspedert i.

De fleste som besøker landsbyen, kommer for å jakte eller se på det unike fuglelivet i de mange dammene i området. Men gården Glowaczowka kan være en opplevelse selv om man kun holder seg innendørs.

Prisvinnende syltetøy

Skogsoppsuppe med egenplukket sopp. Karpefisk, lokal spesialitet fra dammene i nærheten. Hjemmelaget pæresaft, pepper- og gulrot fra hagen, ramser vertinne og mor i huset, Janina Glowacz opp. Hun er prisbelønt for sin husmannskost.

På veggen i spisestua henger bilder fra hennes vei mot seier i konkurransen om beste gårdsmat i denne delen av Silesia.

Til frokost serveres nok en stolthet; tre typer syltetøy, hvorav det ene har vunnet pris for beste plommesyltetøy.
Jordbærsyltetøy, plommesyltetøy og prisvinnende plommesyltetøy, peker og forklarer hun.

Men ikke forvent servering dersom du bare dukker opp hos de fleste turistgårder må måltider bestilles på forhånd. Og ferdig middag annonseres på samme måte som hjemme: Ved at mor i huset roper deg inn fra hagen eller banker på døra på rommet ditt.

Hestehotell

Det beste er å overnatte i høyet, mener Maciej Kowalski, som eier en flokk av den polske hesterasen koniki, og er en ivrig rytter.

Rideferier har lenge vært populært i Polen, og her kan du få organiserte turer for en langt rimeligere penge enn i Norge. Som hesteland har Polen selvfølgelig egne hestehotell overnattingssteder hvor også hesten din kan få et sted å hvile natten over.

Er du medlem av rideforbundet, er utendørs overnatting for hesten og innendørs overnatting for deg i høyet gjerne gratis, hvis ikke må du betale en liten sum for bruk av bad og stallplass, sier Kowalski.

Enkle kår

Men det er en ulempe ved å bo som en ekte polakk. Foretrekker du strøkne hotellaken og hvite håndklær, kan et polsk hjemmeopphold bli av det litt for rufsete slaget.

I løpet av turen sov vi på alt fra tynn skumgummi til salrygget fjærmadrass, og tørket oss med håndklær med motiv av alt fra Ole Brum til oransje blomstereng.
Heldigvis er prisen du må betale lav.

Betalte dere 80 kroner natta? Spør hesteeier Kowalski.

Det var dyrt. Mange av gårdene tar ikke mer enn 20-30 kroner. Og spør du pent, får du sikkert sove gratis i høyet.

Agro-turisme

Begrepet "agrotourism" brukes i videre forstand enn det norske gårdsturisme. Bygdeturisme er kanskje det mest betegnende begrepet. Polsk agrotourism omfatter alle aktiviteter som tilbys på landet fra rideleir til fuglekikking.

Et overnattingssted som betegnes som "agrotouristic" behøver ikke være en gård, men kan også være et vanlig hus eller hytte i et jordbruksområde, i skogen eller på fjellet.

Overnatting i et rom på en polsk gård koster gjerne i underkant av hundre kroner per person. Standarden er da omtrent som å besøke et norsk hjem badet må ofte deles med andre gjester, og møbler og interiør er gjerne en fin blanding av arvegods og det huseieren har fått for en rimelig penge.

Men det finnes også mer eksklusive steder med tilnærmet hotellstandard og superbillige hostelvarianter med sovesal.

The Polish Federation of Rural Tourism har på siden Agritourism.pl søkbar oversikt over 600 gårder, sertifisert og rangert fra en til tre stjerner. Her kan du krysse av om du for eksempel vil til en økologisk gård, om du vil til en gård der du bidrar i arbeidet, om vertskapet må kunne snakke engelsk osv.

Siden inneholder imidlertid bare et lite utvalg av de mange tusen stedene som tilbyr overnatting på den polske landsbygda. For å få fullstendig oversikt er det beste å kontakte den lokale avdelingen til the Polish Federation of Rural Tourism i det området du ønsker å besøke. De har også informasjon om aktivitetstilbud.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.