*Nettavisen* Nyheter.

Turistrekord står for fall

Ibsen-året og Skriks tilbakekomst har bidratt sterkt til at 2006 var et rekordår for Oslo som turistmagnet. Turist- sjefen mener at økningen vil fortsette.

OSLO: Midt i byens hjerte, ved Grev Wedels plass i Kvadraturen, sitter byens turistsjef Tor E. Sannerud i VisitOSLO og gnir seg i hendene over tallene som tikker inn fra hotellene i byen. Siste tall viser at turiststrømmen til Oslo er større enn noen gang. Bare de siste fem år har antall gjestedøgn på hoteller i Oslo økt fra rundt 2,5 millioner til tre millioner (2005).
Da Sannerud ble turistsjef i 1992, var det amerikanere og svensker som dominerte turistbildet. Tall fra 1996 viser at svenskene overnattet hele 150.000 ganger, mens amerikanske turister beslagla 98.000 hotellsenger i løpet av året. I 2005 hadde svenskene redusert sin reisevirksomhet til Oslo til 131.000, mens amerikanerne hadde en økning til 115.000.

Britene elsker Oslo

Det betyr at det ikke har vært noen rivende utvikling i interessen fra amerikanerne, fastslår Tor Sannerud. Men ser vi på statistikkene for resten av Europa, har det nærmest vært en eksplosjonsartet utvikling i turismen til hovedstaden vår. Tyskere, briter, spanjoler, italienere og en rekke andre nasjonaliteter fra Vest- og Sør-Europa har for alvor oppdaget Oslo. Fra 1996 til 2005 har antall gjestedøgn for turister fra Storbritannia økt fra 90.000 til hele 160.000, mens antall tyske gjestedøgn har økt fra 89.000 til 132.000. Og da har vi naturligvis ikke med antall overnattinger i bobiler!
Vi har sett en merkbar økning i tyske gjestedøgn, spesielt etter 2001. Her ser vi samtidig et enormt potensiale. Vi har bare berørt overflaten når det gjelder turisme fra Tyskland til Oslo. Tallene viser at tyskerne slett ikke bare overnatter i bobil, og de bor ikke bare på billige hoteller, påpeker Sannerud.
Noe overraskende, kanskje, viser statistikkene at det for eksempel er dobbelt så mange italienere som franskmenn som besøker Oslo. Spanjoler har også begynt å få øynene opp for Oslo: De sto for hele 50.000 gjestedøgn i 2005.
Økonomisk vekst i store deler av Øst-Europa har naturligvis også stor innvirkning på turiststrømmen til Oslo. I land som Polen og Estland ønsker stadig flere å ta turen hit.
Fra Polen, for eksempel, kommer det ikke lenger bare folk hit for å jobbe, understreker turistsjefen. I 2006 passerte polakkene 10.000 gjestedøgn på hoteller i Oslo. Russerne er også på sterk fremmarsj, med over 20.000 gjestedøgn i 2006. Faktisk er det flere russere enn finner som besøker Oslo.

Vellykket Ibsen-år

Hvorfor har så 2006 vært det beste året noensinne?
Tor Sannerud trekker frem flere årsaker. Først og fremst har tilgjengeligheten blitt bedre. Stadig flere direkte flyruter til og fra Oslos flyplasser og at det er blitt enklere å bestille både reise og opphold på nett har bidratt mye.
I tillegg har det vært Ibsen-år, og der har både Oslo og Norge gjort en god jobb og fått mye oppmerksomhet, sier han og nevner også alt oppstyret rundt verdenskjente Skrik, både tyveriet i 2004 og tilbakekomsten av det verdenskjente kunstverket sist høst.
Bedre markedsføring av Oslo som turistby enn Skrik-saken har vi ikke hatt de siste årene! smiler han.

Levende museer

For førstegangsbesøkende til byen er det stadig de tradisjonelle turistattraksjonene som trekker. Alle museene, Frognerparken og Holmenkollbakken er hetere enn noen gang.
Hva er det som gjør en litt utdatert hoppbakke så enormt attraktiv?
Holmenkollbakken har en kultstatus. Det er ikke mange hovedsteder med egen hoppbakke, som har en slik historie, en så flott utsikt og et så bra skimuseum, påpeker han.
Hva skjer når den rives?
Da er det enda flere som ønsker å se den før den rives, og så er det mange som kommer for å se den nye!
Som turistsjef besøker Sannerud byens museer jevnlig, for å få med seg endringer og utvikling.
Jeg er innom alle museene flere ganger i året. Dette er levende museer, som stadig forandrer seg, forteller Sannerud, som mener at mange av Oslos beboere burde besøke byens egne museer oftere. Det holder ikke å si at "man var der for 20 år siden" Mange av museene vil man ikke en gang kjenne igjen i dag.

Ikke dyrt i Oslo

Hvem reiser til Oslo for å shoppe?
Nordmenn! Det er de som har størst kjøpekraft og som finner Oslo mest interessant for shopping.
Myten om Oslo som en av verdens dyreste byer å besøke, er det noe sannhet i den?
Oslo er billig på overnatting, langt billigere enn mange andre store byer i Europa, sier Sannerud. Han er slett ikke med på at turister blir skremt av prisnivået her i nord. Med et lite unntak for alkoholprisene våre. Faktisk har den relativt store prisstigningen i mange land sydover i Europa satt Oslo i et bedre lys, ifølge Sannerud.

Kultur og lyse netter

Hva med "kulturbyen" Oslo? Er den populær blant turistene?
Det har vært en helt eventyrlig utvikling de siste årene. Et enormt mangfold innen blant annet konserter, opera, ballett. Man blir nesten helt matt av å se hvor mye spennende som skjer i denne byen, smiler turistsjefen.
Om nåtidens turiststrøm er positiv, ser turistsjef Sannerud enda lysere på fremtiden. Arrangemter som VM på ski, med splitter ny hoppbakke, vil være med på å løfte interessen ytterligere for byen.
Også har Oslo søkt om VM i kunstløp i 2014! sier han entusiastisk. Hos VisitOSLO er det altså ingen grunn til å roe ned tempoet. Besøksrekorder er til for å slås.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.