RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Turné med Bellmann


Bellmann: Ragnhild Døsen, Anna-Lena Eriksen og Dag Skarvang i Fru Eriksen trio underholdt med sanger av 1700-tallskalden Carl Michael Bellmann. oto: Privat
Bellmann: Ragnhild Døsen, Anna-Lena Eriksen og Dag Skarvang i Fru Eriksen trio underholdt med sanger av 1700-tallskalden Carl Michael Bellmann. oto: Privat
Søndag hadde Anna-Lena Eriksen fra Skøyenåsen konsert med tema Bellmann. Nå drar hun på turné i både Norge og Sverige.

Skøyenåsen: Det var duket for både konsert og kunstutstilling da Fru Eriksens trio inviterte til Bellman-konsert på Café Frölich i helgen. Konsertforestillingen Glöm alt livs besvär trakk fullt hus.

Vi fikk god respons og masse applaus. Det var stor stemning, forteller hovedpersonen i trioen Anna-Lena Eriksen.

Hun spiller fløyte og synger, Ragnhild Døsen spiller fløyte og Dag Skarvang akkompagnerer på gitar.

Tegninger

På kunstutstillingen kunne publikum se tegninger inspirert av Bellmans verden, ved Edvarda Braanaas. Her settes tematikken hos Bellman opp mot nåtid.

Carl Michael Bellmann er den svenske, sagnomsuste skalden fra 1700-tallets Stockholm. Kjærlighet, erotikk og død, alkohol og beruselse, naturlyrikk og bibelparodi er temaer i Bellmans verden, omkranset av et mangfoldig persongalleri av glade spillemenn, damer av det lettere slaget, drankere og fanter, forteller Eriksen, som er bosatt på Skøyenåsen.

Skråplanet

Ack du min moder, Gubben Noach, Glimmande nymf, Nå skruva fiolen er noen av sangene de fremførte under konserten. De er hentet fra Fredmans epistler og Fredmans songer. Fredman og Ulla Winblad er hovedkarakterene i sangene til Bellmann.

Han skriver om folk på skråplanet, men viser en stor varme og sympati for disse personene. Bellmann brukte tidens kjente melodier som grunnlag for nye dikter, gjennom henvisninger og satiriske ordleker på melodienes opprinnelige tekster, så skapte han parodiske effekter, som dessverre for oss er gått tapt, da vi ikke kjenner originalmelodiens tekst, forteller hun.

En av parodiene hans er velkjent for de fleste i Norge, men få vet nok opphavet til sangen.

Bellmann står bak sangen Gubben Noach, som egentlig er en bibelparodi. Sangen handler om at han odlet vin og var glad i å drikke, røper Eriksen.

Nå drar trioen hennes på turné i både Norge og Sverige. Blant annet skal de delta i forbindelse med et 1700-tallspill og et stort sjøslag med Tordenskiolds soldater. Og så skal de selvfølgelig underholde på Bellmannmuseet i Stockholm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere