*Nettavisen* Nyheter.

Turorientering for hele familien

Tullik Valstad har vært sentral i Ola Dilt i 40 år. FOTO: Arkiv

Har du god orienteringsevne, eller er du bare glad i skog og mark? Oppsal Orientering oppfordrer folk i alle aldre til å være med på årets Ola Dilt.

ØSTMARKA: Ola Dilt står foran en ny sesong, den 44. i rekken. Her kombineres trening og skogstur. Du kan selv velge utgangspunkt og dra når det passer.

En rekke poster tar deg med inn i Østmarka både på og utenfor allfarvei. Postene er lagt på spennende og noen ganger litt bortgjemte steder.

– Far varsomt frem og du vil kanskje treffe på skogsfugl, hare, rådyr eller elg. Du kan ofte følge sti nesten helt frem til posten, men det siste stykket må du orientere deg frem selv - og det er det som er spennende! sier Torgeir Stenstad ved Oppsal Orientering.

Orienter deg!

Årets Ola Dilt startet allerede 28. mars og slutter ikke før i oktober. Er du en uerfaren orienteringsløper kan du teste ut gratis prøveposter i to områder. Postene er plassert i nærområdene og står ute i marka fra 28. mars til 20. juni og gir 1 poeng per post.

– Når du har funnet noen av disse kan du så mye at du kan gå løs på de riktige Ola Dilt-postene. Disse kan du få ved å kjøpe en deltakerpose til 350 kroner fra en av salgstedene, forteller Stenstad.

I deltakerposen er det seks kart og deltakerhefte med postbeskrivelser og rubrikker til å merke av at du har vært på posten. På prøvepostene er det et rød/hvit postflagg og en stifteklemme til å merke av i de gule feltene.

– Sender du inn brosjyren med kvittering fra en eller flere poster får du et spesialtegnet diplom, men hvis du sender den sammen med deltaker-/ekstrahefte kan du oppnå Ola Dilt-merket, sier Torgeir Stenstad.

Merket finnes i tre valører og er rangert etter hvor mange poeng du har oppnådd i sesongen.

Klipp på internett

85 poster er fordelt på seks kart. Postene dekker hele området fra Ellingsrud i nord til Sandbakken i sør på vestre side av Elvåga.

I tillegg har Oppsal Orientering fem ekstra-poster på Ola Dilt-dagene 29. og 30. mai ved Øgården innenfor Rustadsaga.

– I år har vi også med et gjestekart over Grønliåsen i Sørmarka. Dette er et samarbeid med Kolbotn & Skimt, og du får dermed 16 ekstra poster, forteller lederen for Tur-o.

Han kan fortelle at de forsetter med suksessen "Tur-o på nett".

– Dette er et internettbasert system, der du kan "klippe" postene, komme med innlegg og bilder i egen blogg, samt holde oversikt over poengene du har samlet. Dette er et supplement til stemplingsboka. Tidligere brukere logger på med samme brukernavn og passord som før, sier Stenstad.

Minidilt og historie

For den yngre garde anbefales Minidilten. Der blir man utstyrt med eget kart med egne poster og eget merke. Dette opplegget er gratis. Nytt av året er at også minidilt og prøvepostene kan klippes på nettet.

– Vi fortsetter også med fem stykker "historiske poster". I år er de enten nedlagte plasser eller historiske steder i Østmarka. Vil du besøke de øde stedene i Østmarka, står de fem fjernpostene og venter på deg, sier han.

Oppsal Orientering ønsker alle diltere fine turer i Øsmarka.

– Husk kompass før du legger i vei og lykke til med postjakten!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.