RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boka Tallak Moland har skrevet om Akerselvas er rikt illustrert, og inneholder blant annet tegninger fra sagbrukstiden som han fant på det svenske nasjonalmuseet i Stockholm. Foto: Gunn Benjaminsen
Boka Tallak Moland har skrevet om Akerselvas er rikt illustrert, og inneholder blant annet tegninger fra sagbrukstiden som han fant på det svenske nasjonalmuseet i Stockholm. Foto: Gunn Benjaminsen

Tusenvis av fakler langs Akerselva

Forfatter Tallak Moland lanserer bok om Akerselvas historie under torsdagens Elvelangs i Fakkellys.

AKERSELVA: – Akerselva har på mange vis ledet an i Oslos utvikling, sier Tallak Moland, forfatter av boka «Historien om Akerselva gjennom de siste 400 år».

Del på Facebook

I arbeidet med boka har han saumfart kommunale og statlig arkiver. Lange netter og mye helgejobbing, i tillegg til permisjon fra stillingen hans i Oslo kommune, har resultert i nær to hundre sider elvehistorie.

Under arbeidet har forfatteren bodd ved Akerselva.

– Jeg har brukt mye tid på å gå langs Akerselva for å se hvordan elva brukes av folk i dag, sier Moland.

I 2006 ga han ut boka Historien om Nordmarka gjennom de siste 200 år, og også da bodde Moland i området han skrev om. Historikeren har ideer til nye prosjekter, men ønsker ikke å røpe hva neste bok skal handle om.

Akerselva i Parktiden

Moland beskriver en elv som har vært sentral for Norge og Oslos sagbruk og industri, men at elva nå er inne i det han kaller parktiden.

– Tankene om grøntområder ved elva begynte allerede på begynnelsen av 1900-tallet, og siden da har industrien trukket seg tilbake og blitt erstattet av parkområder, sier Moland.

Parktidens elvevandring

At Akerselvas bruksområde har gått fra sagbruk via industri til rekreasjon, er kulturarrangementet Elvelangs i Fakkellys et bevis på. Samtidig som Moland lanser boka torsdag 22. september på Grünerløkka, arrangerer bydelene langs Akerselva for tolvte gang den årlige fakkelvandringen.

– Vi regner med at rundt 30.000 kommer til å delta på årets Elvelangs i Fakkellys, sier Liv Husby, enhetsleder for kultur i Bydel Nordre Aker.

Tusenvis av fakler

Tusenvis av fakler skal lyse opp langs elvebredden, fra Frysja til Vaterland, og ulike kulturinnslag vil vises fram på den rundt åtte kilometer lange ruta.

– Det vil være mellom 60 og 70 ulike kulturinnslag langs Akerselva, blant annet kor, orkester og lyskunst, sier Husby.

Fakkelvandringen åpnes på fire forskjellige steder langs elva klokken 20, og avsluttes med flyvende drager i Vaterlandsparken klokken 23.

Del på Facebook

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere