RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tusenvis skal demonstrere i Oslo

Johan Fredriksen i Oslo-politiet mener det ikke er grunn til å frykte voldelige aksjoner i forbindelse med kveldens to demonstrasjoner.
Johan Fredriksen i Oslo-politiet mener det ikke er grunn til å frykte voldelige aksjoner i forbindelse med kveldens to demonstrasjoner. Foto: Jon-Michael Josefsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Mandag forventes flere tusen til demonstrasjoner i Oslo, etter Paris-terroren. Men selv om det er betente temaer, frykter ikke politiet bråk.

OSLO: Det er poteniselt betente miljøer som mobiliseres under kveldens to demonstrasjoner.

Klokka 18.30 arrangerer den tyske grupperingen Pegida en demonstrasjon mot islam i Oslo. Samtidig går et solidaritetstog fra Youngstorget, der budskapet er sammen for inkludering, fred og samhold, og mot hat og stigmatisering. 

- Dårlig idé å bruke vold
Politiet i Oslo har imildertid hatt god dialog med arrangørene, og frykter ikke konflikt når de to demonstrasjonene møtes.

- Nei, det er ingenting som tilsier det. Det synes jo også vi i politiet at er en veldig dårlig måte å ytre seg på, når ytringsfriheten står så sterkt i Norge. Hvis du skal få tilslutning til budskapet så er det ikke lurt å gå til fysisk angrep på motparten. Man må heller bruke ord, og det er heldigvis stort sett sånn det er i Oslo. Det er vi veldig glade for, sier politiinspektør for fellesoperativ seksjon, Johan Fredriksen.

Alle som skal demonstrere i Oslo, må sende en formell melding til politiet. Det er også gjort for begge mandagens demonstrasjoner.

Les også: - Innvandrere må snakke norsk hjemme

Forventer flere tusen
Per nå er det over 4.000 som liker de to grupperingene på Facebook, noe som kan bety at flere tusen stiller på de to arrangementene.

Solidaritetstoget mot hat og stigmatisering har per nå støtte fra 26 organisasjoner, blant annet Amnesty, AUF, Antirasistisk senter, Redd Barna og Sosialistisk Ungdom.

I tillegg støtter en rekke religiøse samfunn demonstrasjonen, blant annet Det Mosaiske Trossamfunn, Norges Hindu Kultursenter, Norges Kristne Råd og Islamsk Råd Norge.

Totalt er dette organisasjoner og samfunn som støttes av flerfoldige titusener i Oslo.

Pegidas arrangment på Facebook støttes nå av nærmere 3.000 personer. Likevel frykter ikke politiet at noen av de to demonstrasjonene blir store og uoversiktelige. 

- Vi følger med og ser hvor stort eller lite engasjement det er rundt arrangementene, og så tilpasser vi oss etter det. Én av indikasjonene våre er engasjement på nettet, og så langt kan vi nok si at dette ikke blir av de største demonstrasjonene i Oslo, sier han.

Les også: - Det er nesten umulig å integreres i Norge

Jobber med å ta ned konfliktnivået
Politiet jobber også opp mot miljøer som kan bidra til å heve konfliktnivået.

- I tillegg til god dialog, så ser vi om det er en type demonstrasjoner som kan få konsekvenser for enkelte miljøer. Da jobber vi opp mot disse miljøene for å ta ned konfliktnivået, sier Fredriksen.

Han vil ikke gå inn på hvilke konkrete miljøer politiet har vært i kontakt med i forbindelse med kveldens demonstrasjoner, men sier det er lite som tyder på at trusselsituasjonen er stor i Oslo i kveld. 

- Vi vil være til stede i sivilt på begge demonstrasjonen, og vil også ha uniformerte patruljer i randsonen av begge arrangmentene. Men i utgangspunktet så er dette demonstrasjoner som har en relativt lav til moderat trusselvurdering lokalt, sier Fredriksen.  

Les også: «Dårlig integrering er innvandrernes egen skyld»

Er i dialog med enkelte miljøer
Fredriken påpeker at Oslo-politiet i lang tid har hatt suksess med å gå i dialog med miljøer som kan egge til konflikt.

- Det er alltid noen som agerer i randsonen av andres demonstrasjoner, og da agerer vi på det. Vi er i dialog med arrangørene og vurderer fortløpende om vi skal gå inn i enkelte miljøer. Det har vi lykkes veldig godt med over lang tid, sier han.

Trusselbildet mot Norge uendret
Etter terrorangrepet i Paris, mottok PST tips om nye trusler rettet mot Norge. Truslene er ikke avklart, men PST understreker at trusselnivået ikke er endret.

- Vi jobber fortsatt med å avklare trusselen, og er i kontakt med forskjellige samarbeidspartnere både i Norge og i utlandet om dette, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til Nettavisen.

Fredag skrev et fransk nettsted at Norge og Danmark sto for tur som neste terrormål – etter angrepet mot redaksjonen til satiremagasinet «Charlie Hebdo».

- Hvilke råd vil dere gi til nordmenn som er redde?

- Opptre som normalt, det er det aller beste. Vi jobber hele tiden med å sjekke ut tips, og de fleste blir forkastet, sier hun.

Les også: Her blir 98 prosent av jenter omskåret. Nå sier norske somaliere STOPP

Lik dittOslo.no på Facebook og få ferske nyheter og sterke meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere