RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aud Kvalbein leder byaksjonskomiteen og håper mange bøssebærere melder seg til tjeneste på søndag.
Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen
Aud Kvalbein leder byaksjonskomiteen og håper mange bøssebærere melder seg til tjeneste på søndag. Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen

Tv-aksjonen trenger flere bøssebærere

På søndag skal 4.500 bøssebærere ut i Oslo gater for å samle inn penger til spare- og lånegrupper for fattige kvinner.

OSLO: – Tv-aksjonen er enestående. Mange tv-stasjoner har prøvd å gjøre noe liknende, men de har ikke fått det til, sier vareordfører Aud Kvalbein som er leder for byaksjonskomiteen i Oslo.

Årets tv-aksjon går til Care som er verdens tredje største hjelpeorganisasjon. Norge mottok blant annet hjelp fra organisasjonen etter andre verdenskrig, hvor det blir gitt rundt 300.000 Care-pakker med mat, klær, bøker og leker.

– Vi fikk hjelp etter krigen, nå er vi i stand til å hjelpe andre, sier Kvalbein.

Mikrofinans

Care hjelper kvinner til å komme inn i såkalte spare- og lånegrupper, etter mikrofinansprinsippet som Muhammad Yunus og Grameen Bank ble belønnet med Nobels fredspris for i 2006.

Å starte en spare- og lånegruppe koster 5000 kroner. Denne summen vil hjelpe rundt 30 kvinner til å klare seg selv økonomisk livet ut. Hver av disse kvinnene har i gjennomsnitt fem nære familiemedlemmer som de vil hjelpe med mat, utdanning, klær og helsetjenester.

– Det er voldsomt effektivt å hjelpe kvinner. Forskning viser at hvis man gir 100 kroner til en kvinne bruker hun 90 på familien og 10 på seg selv. Gjør man det samme til en mann bruker han 70 på seg selv og 30 på familien, sier Aud Kvalbein.

Effektivt bistandsarbeid

I spare- og lånegruppene går 15–35 kvinner sammen i en gruppe under veiledning av Care. Veilederen fra Care gir kvinnene opplæring i å drive sin egen lille sparebank.

Kvinnene starter med å spare et lite fast beløp i uka. Etter noen uker kan kvinnene låne penger fra sparekassen, til en avtalt rente og nedbetalingstid. Pengene går til å starte en inntektsbringende virksomhet som dyrking av grønnsaker, innkjøp av et dyr eller håndverk til salg på markedet.

Mange bruker pengene de tjener på elementære ting som skolegang for barna, helsetjenester eller klær.

– Care har allerede 200.000 kvinner i spare- og lånegrupper i Niger. Detter er kjempeeffektivt bistandsarbeid som hjelper folk til å hjelpe seg selv, sier Aud Kvalbein.

Melder seg på slutten

I Norge vil rundt 100.000 bøssebærere være i sving på søndag. I Oslo trenger tv-aksjonen 4.500 bøssebærere.

– Vi har rundt 1.600 til nå og er i rute. De fleste kommer til helt på slutten, sier Kvalbein som oppfordrer alle om å melde seg som bøssebærere (se faktaboks).

For å rekruttere bøssebærere er det blant annet sendt ut 50.000 ranselpost til skolebarnsforeldre og byaksjonskomiteen har også jobbet bevisst for å få flere bøsse bærere med minoritetsbakgrunn.

– Vi håper på et godt resultat. Med 200 kroner får vi hjulpet en familie og her dreier det seg om tusenvis av familier som kan få et håp, sier Kvalbein.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere