RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiets sikkerhetstjeneste melder at en terrorgruppe har reist fra Syria med Norge som mål.
Politiets sikkerhetstjeneste melder at en terrorgruppe har reist fra Syria med Norge som mål. Foto: Foto: NTB Scanpix/ANB

TV2: – Frykter angrep på mandag

TV2 melder om at et angrep kan komme på mandag. Beredskapen i landet er høyere enn noen gang, men politiet vil ikke peile et eventuelt angrep inn på en bestemt dato.

OSLO: Det er TV2 som melder at et mulig angrep kan skje på mandag. PST på sin side vil verken bekrefte eller avkrefte dette.

TV2 skriver på sine nettsider at i en trusselvurdering PST har utarbeidet, er høytiden Id nevnt som dagen der et mulig terrorangrep kan skje i Norge.

Id er  avslutningen på fastemåneden ramadan. I år faller denne dagen på mandag 28. juli.

(SAKEN BLIR OPPDATERT IGJENNOM DAGEN. TRYKK F5 FOR SISTE VERSJON)

Tidligere i dag ble det klart at PST jobber utfra at den ekstreme gruppen som truer Norge har reist fra Syria.

– PST har grunn til å tro at en gruppe personer har reist fra Syria med en målsetting om å gjennomføre et terrorangrep i Vesten. Norge er nevnt konkret. Vi arbeider med å avklare og verifisere informasjonen, men vi mener troverdigheten i opplysningene er styrket, sier analysesjef i PST, Jon Fitje Hoffmann, til TV 2. 

Han legger til at det ikke er klart hvor gruppa befinner seg nå.

Uendret trusselbilde

Politiet holdt en ny pressekonferanse på fredag. Her kunne de fortelle at de forbereder å øke kapasiteten, både med tanke på utholdenhet og med tanke på å raskt kunne utløse egne resursser dersom en hendelse skulle komme.

– Trusselbildet er uendret, kunne politidirektør Odd Reidar Humlegård fortelle. Han sa også at politiet umiddelbart vil informere publikum dersom de får mer konkret informasjon.

Politiet kunne fortelle at truslene ikke knytter seg til en spesiell dag. I tillegg avviser politiet at de vet om terrorgruppen har forlatt Syria.

Han fortalte videre at de fortsatt ikke vet hva trusselen innebærer eller om den er mot personer, steder eller objekter.

– Det er mer sannsynlig at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe, uttalte politidirektøren. Han kunne likevel ikke gi noen trygghetsgaranti.

Ber publikum varsle

Humlegård sier at politiet er i full beredskap og at de ønsker at borgerne skal være observante. Han ber publikum varsle om politiet om man ser noe mistenkelig.

– Det har kommet en del henvendelser inn og det er vi glade for. Det er bedre å varsle en gang for mye enn en gang for lite, påpekte politidirektøren.

Foreløpig har ikke tipsene gitt politiet ytterligere informasjon.

– Vi har også hjelp og nødvendig bistand fra Heimvernet. Det er en høyere beredskap i Norge nå enn noen gang.

Politiet har også bestemt seg for å kalle inn andre direktorater og samarbeidspartnere til et møte i ettermiddag. Formålet er at PST og politi skal gi en brief. Videre ønsker de å vite hva samarbeidspartnere kan gjøre i situasjonen som er.

Vurderer flere tiltak

Opplysningene om at den syriske gruppen har forlatt Syria,  blir kjent samme dag som politiet vil vurdere å gjøre flere tiltak enn de som ble tatt i bruk som følge av terrortrusselen som ble kjent torsdag.

Jon Fitje Hoffmann forteller at arbeidet så langt har styrket troverdigheten i disse opplysningene.

– Dette er en veldig spesiell situasjon som hele PST har jobbet med sammen med våre samarbeidspartnere, først og fremst etterretningstjenesten. Mange er involvert i vurderingene og handlingene man gjør på bakgrunn av det, forteller Hoffmann.

– Vi vil ha telefonmøte med alle politimesterne, få inn situasjonsrapporter, og se om vi skal gjøre ytterligere tiltak, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til TV-kanalen.

Tror på allierte i Norge

Midtøsten-kjenner Helge Lurås tror den syriske gruppen har allierte i Norge. Han uttaler til NTB at terrorgruppen kan ha samarbeidspartnere på plass som aldri har deltatt i Syria-krigen.

– Jeg tror absolutt at de aktuelle personene kan samarbeide med folk som allerede er i Norge og ikke har vært i Syria. Det er ikke bare Syria-farere som kan være radikalisert og skape terrorisme, sier Lurås, som er leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, til NTB.

– Om PST faktisk vet hvem de er, burde de etterlyse dem med navn og bilde. De kan ha fakta om noen eller mistanke. Men jeg tror ikke de er sikre på identiteten deres, sier Lurås.

Jødisk museum stengt

Det jødiske museet i Oslo valgte å stenge dørene på torsdag etter PST meldte om en uspesifisert trussel mot Norge.

– Som et potensielt mål har vi tatt denne avgjørelsen, sier Rolf Kirschner, som er nestleder i styret i Jødisk Museum i Oslo, til NTB.

– Det er trist. Vi har fine utstillinger gående og mange turister er innom, men vi kan ikke sette våre ansattes og våre besøkendes liv i fare, sier han.

Også det jødiske museet i Trondheim holder dørene stengt.

Styret vil følge situasjonen nøye de kommende dagene for å vurdere om museet kan åpnes igjen.

Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo ønsker ikke å kommentere terrortrusselen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere