RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tveita siden 1964


MIMRER: Elsa Brun og Maj Gjerstad mimrer over 50 år på Tveita. Området har gått fra å være dekket av gjørme til å bli et fint boligstrøk.
MIMRER: Elsa Brun og Maj Gjerstad mimrer over 50 år på Tveita. Området har gått fra å være dekket av gjørme til å bli et fint boligstrøk. Foto: Foto: Trine Solberg
9. oktober 1964 flyttet Elsa Brun inn i det første huset i Sørhellinga borettslag på et gjørmete Tveita. Nye hager, blokker, et senter og butikker senere feirer hun og borettslaget femti år.

TVEITA: – Jeg husker vi fikk boder, og det var dårlig planlagt for de lå sånn at du måtte ta med deg sykler og ski gjennom stua, forteller Elsa Brun.

Fra jordstykke til boligstrøk

Sammen med venninne og nabo gjennom 49 år, Maj Gjerstad, som kom helt fra Stockholm til Sørhellinga i 1965 mimrer hun over tiden de har bodd på Tveita.

– Det var bare gjørme da vi flyttet inn. Maj har en sønn som er jevngammel med min og de sto på ski rundt husene her om vinteren.

Nå er det ikke mye til skiføre lenger. Tveita ble bygget ut av Obos i perioden 1963 til 1969. Rekkehusene i Sørhellinga, som gikk for 23.000 kroner i 1964, var dermed blant de første som ble bygget, og i løpet av årene har blokker, rekkehus og Tveita-senteret tatt over for gjørme og jorder. Navnet Tveita kommer for øvrig av det norrøne ordet for «mindre jordstykke», þveitin.

De to venninnene husker femti fine år på Tveita. Aldri har de vært borte i nabokrangler og stort sett har utviklingen i området kun vært positiv.

– Men vi syntes det var veldig kjedelig da Deichman ble borte, forteller Gjerstad, som sammen med Brun og 10 venninner hadde lesesirkel der.

– Jeg tenkte jo ofte at når jeg blir pensjonist skal jeg sitte der og kose meg.

– Men vi er veldig fornøyde med senteret, skyter Brun inn.

– Jeg synes vi har alt vi trenger der. Vi trenger ikke dra inn til byen, også er det akkurat passe stort.

LES OGSÅ: Mange får fredsballen i år

Har beholdt det grønne

Feiringen av 50-årsjubileet startet med natursti for barna, før det ble servert mat og kaker og rockerne i Tors Hammer spilte konsert.

Blant festdeltakerne er Evelyn Johansen som har tatt med seg sønnen Espen Ryager. Også de har bodd i borettslaget fra oppstart. Mens Evelyn har blitt værende, flyttet Espen ut i 1976.

Han forteller at Tveita var et kjempested å vokse opp, og er glad grøntarealene har fått bli værende samtidig som området er urbanisert.

– Det var jo veldig landlig da, men de samme grøntarealene er her ennå og, de er det veldig fint at de har beholdt. Vi har jo også skogen og Tveten gård rett oppe i bakken her, forteller han.

LES OGSÅ: 29 kvadratmeter på Linderud til Majorstuen-pris

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere