*Nettavisen* Nyheter.

Tviler på hallik-aksjon

Leder i PION, Janni Wintherbauer, er skeptisk til politiets nye enhet STOP. Gruppen skal jobbe mot bakmennene i pros-titusjonsmiljøet.

SENTRUM: Etter at regjeringen har bevilget penger til satsing mot hallikvirksomhet og menneskehandel, ble Oslopolitiets nye spesialenhet STOP satt i kraft tirsdag denne uken. En av dem som var på pressekonferansen er Janni Wintherbauer. Hun er selv prostituert og har vært det lenger enn de fleste i miljøet. Nå er hun også daglig leder i de prostituertes interesseorganisasjon i Norge (PION), og få kjenner til miljøet bedre enn henne.

Jeg er ikke helt enig i politiets syn i saken, og dessuten føler jeg de har en skjult agenda, sier hun til Lokalavisen.

Samarbeidsvilje

Wintherbauer mener at et samarbeid mellom de forskjellige interesseorganisasjonene og politiet er helt nødvendig, men ønsker ikke at organisasjonene bare skal fungere som en sladrehank.

Ingen av oss ble invitert på pressekonferansen, det var en avis som inviterte med meg. At de ikke hører på oss viser arroganse og lite samarbeidsvilje. Organisasjonene er en viktig brikke, og vi har tillit hos jentene. Vi er ikke interessert i å fungere som slandrehanker. Vi har etterlyst en sånn politigruppe i årevis. Hvis den tidligere gruppen til politiet ikke hadde blitt lagt ned, ville situasjonen sett helt annerledes ut på gaten i dag, sier Wintherbauer. Hun er ikke særlig imponert over det hun fikk høre på pressekonferansen heller.

Jeg har forståelse for at de ikke kan fortelle om taktiske arbeidsmetoder, men på meg virker det som de har tenkt å holde på akkurat som før. Jeg synes det lukter maktspill, og jeg er redd jentene som inngår samarbeid med politiet, vil bli brent.


Bakmenn fra utlandet

Wintherbauer forteller videre at det er stor forskjell på å ha en samboer eller kjæreste man deler pengene med, enn å være i nettet til organiserte halliker og menneskehandlere.

Vi ser brutale bakmenn som holder full kontroll på jentene. De sitter gjerne i sydligere strøk og holder orden på businessen. De har som regel taket på dem gjennom familie og økonomisk gjeld. De utenlandske jentene er nødt til å tjene et visst antall kroner pr dag, og pengene skal inn til bakmennene uansett. Når politiet jager jentene eller kundene, blir de bare nødt til å jobbe flere timer i døgnet. Gjerne døgnet rundt. På grunn av presset og angsten for hva som kan skje med familien, er det veldig få som vil si noe. Dessuten tar de en ekstrem risiko.

PION ønsker STOP velkommen, og vil gjerne ha et samarbeid. Jeg gir enheten ett år, men jeg vil se resultater, ikke bare det samme som de har holdt på med hittil. Kjøp og salg av seksuelle tjenester er fortsatt lovlig i Norge, og ved å plage de prostituerte jentene kommer vi ikke nærmere bakmennene, sier Wintherbauer, som ikke tror det er en resept på hvordan arbeidet skal gjøres, men håper å se at politiet tar saken på alvor og viser vilje til å gjøre noe med problemet, nemlig bakmennene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.