*Nettavisen* Nyheter.

Tvinges til å lære nynorsk

Unge Høyres Lars Madsen (t.v.) og Andreas Bareid vil ha valgfritt sidemål. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Unge Høyre mener tvunget sidemålsopplæring ødelegger for mange elever i videregående skole. Onsdag tapte de kampen om å gjøre nynorsk valgfritt.

RÅDHUSET: Vi mener resultatene taler for seg. Det viser seg at der hvor elevene har kunnet velge selv har de vært mer positive til nynorsk, sier BU-medlem i Bydel Vestre Aker Lars Madsen (H).

Onsdag demonstrete han sammen med flere Unge Høyre-medlemmer utenfor Rådhuset. Hensikten var å sette fokus på bystyrets behandling av valgfritt sidemål.

Slaget tapt

Allerede før bystyrebehandlingen var slaget tapt, ettersom et flertall allerede hadde gitt uttrykk for at elever i den videregående skole fortsatt må belage seg på å lære og få standpunktkarakterer i nynorsk, på lik linje med bokmål.

Elever blir påtvunget å lære å bøye gut, guten, gutar, gutane som pensum, det mener vi er feil. Vi mener man skal kunne lese nynorsk, og at det er viktig å lære om bokbrenning av nynorsk litteratur på 30-tallet, men mer som en del av språk- og kulturhistorie, sier BU-medlem i Bydel Nordstrand, Andreas Bareid (H).

Holstad fikk stryk

Også i selve bystyrebehandlingen skapte nynorsk, for noen så mye at at et dikt av selveste nynorsk-gründeren selv, Ivar Aasen, ble proklamert noe vaklende fra talerstolen.

Ordfører. Jeg klarte det ikke da, og jeg klarer det ikke nå, sa Henning Holstad (FrP) etter endt framførelse, med henvisning til egne svake prestasjoner i nynorsk på videregående.

Nei, det ble vel ikke mer enn bare nesten bestått nå og, parerte ordfører Fabian Stang (H) til stor latter fra salen, som likevel endte med en flertallsavgjørelse på å ikke videreføre det treårige prosjektet med valgfritt sidemål i Oslo.

Blir obligatorisk

Det er en kjennsgjerning at mange elever har problemer med sidemål, men jeg er rimelig sikker på at dette ikke handler om evner, men negative holdninger til faget, sa Knut Even Lindsjørn (SV), og fikk støtte fra ytre venstrekant.

All obligatorisk skolegang vil alltid ha et visst preg av tvang over seg. Det er snakk om en utvikling av norskfaget, ikke bare obligatorisk sidemål, sa Morten Elster (R).

Til slutt falt imidlertid forslaget om valgfritt sidemål, ettersom bare H og FrP stemte for. For Unge Høyre er imidlertid ikke kampen slutt med bystyrevedtaket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.