*Nettavisen* Nyheter.

Tvinges til å legge ned avdeling

Bent Erik Bakken i Tilsynsutvalget forstår ikke grunnlaget for nedleggelse og er bekymret for beboerne på avdelingen som skal nedlegges. Foto: Foto: Vidar Bakken

Kajalund sykehjem er byens beste sykehjem. Nå vil sykehjemsetaten stenge skjermet avdeling for demente.

LILLEAKER: – Sykehjemsetaten tvinger Kajalund sykehjem til å legge ned spesialtilbudet for demente, en skjermet avdeling for svært demente beboere, sier leder av tilsynsutvalget for Kajalund, Bent Erik Bakken, som også er sitter i bydelsutvalget (BU) i Bydel Ullern for Venstre.

Først hyllet, så nedlagt

Kajalund sykehjem har flere ganger fått tittelen «Oslos beste sykehjem» med tilhørende rosende ordelag og blomster fra skiftende eldrebyråder. I mars i år var det eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) som holdt hyllingstalen.

– Her legger man ned en spesialtilpasset avdeling med høyt kvalifisert personale ved et sykehjem som drives utrolig bra. Sykehjemsetaten har gjort en vurdering og mener demensdekningen i Oslo er god nok. Det stiller jeg spørsmålstegn ved, både om demensdekningen er god nok og hvorfor Kajalund blir valgt, sier Bakken.

Les også: Forslått 92-åring sendt hjem alene

Uttrykker stor forundring

I BU-møtet i bydelen den 6. september sier BU i et vedtak blant annet:: «Bydelsutvalget uttrykker stor forundring og er bekymret for nedleggelse av den skjermede enheten ved Kajalund sykehjem»

– Skjermede avdelinger for demente er vesentlig dyrere enn somatiske plasser. Vi vil vite om bestillerkontorene fristes til å bestille de billigste løsningene, det vil si vanlige sykehjemsplasser for brukere som burde være på skjermet avdeling. Hvis så er tilfelle er behovet for demensplasser større enn hva bydelenes vedtaksstatistikk indikerer. Hvis da sykehjemsetaten kun forholder seg til bestillingene vil det gi et skjevt bilde av de reelle forholdene, sier Bakken.

Les også: Slagrammet mann forlatt blødende

Undersøker klassifisering

Cirka 80 prosent av beboerne på sykehjem er demente av ulik grad, samtidig som gjennomsnittsalderen blir høyere.

– Man må jo spørre seg om antallet tungt demente synker på sykehjemmene når antallet demente er økende. Jeg har som leder av Tilsynsutvalget bedt om en redegjørelse fra Kajalund sykehjem og Silurveien sykehjem i hvilken grad bydelens klassifisering av beboerne som blir henvist til sykehjemsplass er riktig, sier Bakken.

– Det vil si at jeg vil vite om hvor mange som blir reklassifisert etter å ha kommet på sykehjemmet. En slik prosess kan ta opp til ett år. I mellomtiden kan i verste fall beboere bli værende feilplassert på somatisk avdeling, sier Bakken.

Les også:

Nedverdigende og repektløst

Kronikk: "Heller en pille enn å havne på sykehjem"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.