RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arkitekt Fredrik Torp presenterte en skisse til hvordan Tøyen kan få Munch-museet til en relativt billig penge, i et møte på rådhuset tirsdag.
Arkitekt Fredrik Torp presenterte en skisse til hvordan Tøyen kan få Munch-museet til en relativt billig penge, i et møte på rådhuset tirsdag. Foto: Foto: Magne Mellem Enoksen

Tøyen kan få Munch-museet billig

Tre erfarne arkitekter viste i dag hvordan Tøyen kan få et nytt Munch-museum allerede i 2017.

OSLO: Etter at bystyret stemte imot Lambda-planene i fjor, har også Tøyen og Nasjonalmuseet blitt utredet som plassering. Men begge alternativene ble vurdert som minst like dyre som Lambda – og med lengre byggetid.

– Det er noe ordentlig tøys at man må rive eksisterene Munch-museum for å få plass til et nytt, sier arkitekt Fredrik Torp.

Han er ikke imponert over utredningen av Munch-museum på Tøyen. Dermed har han sammen med arkitektkollegene Didrik Hvoslef-Eide og Stein Halvorsen laget en skisse over hvordan et Munch-museum på Tøyen kan bli.

Ved siden av dagens Munch-museum

Fredrik Torp presenterte forslaget på et møte i regi av Arbeiderpartiet og SV i dag. De sosialistiske partiene er Tøyen-tilhengere og fikk se et forslag som innebærer å legge Stenersen-samlingen i det nåværende Munch-museet, mens et nytt Munch-museum kan legges ved siden av.

Dermed trenger man mindre areal enn det som lå til grunn for både Lambda og den opprinnelige utredningen av museum på Tøyen. Arealbehovet minkes ifølge Torp ytterligere ved å bygge et museum på to etasjer i stedet for et høyhus.

– Her kan man gå direkte fra rom til rom, i stedet for å gå ut og inn av trapperom og heiser, forklarer Torp.

Les også: Carl I. Hagen vil selge Munchs kunst

Kjapt og billig

På grunn av det reduserte arealbehovet, ser Torp for seg at et nytt Munch-museum etter arkitektenes skisse kan koste rundt en milliard kroner, til forskjell fra de 1,7 milliardene både Lambda og det utredede museet på Tøyen er anslått til.

Ved å beholde mesteparten av det eksisterende Munch-bygget på Tøyen, mener Torp også at et nytt museum kan bygges raskere. Med effektiv saksbehandling i kommunen, ser han for seg åpning i 2017, samme tidspunkt som anslaget for Lambda, og fem år tidligere enn det utredede alternativet på Tøyen.

Torp understreker at museet i hans skisse vil kunne holde åpent i hele byggeperioden.

– Den eneste nedetiden her, blir den tiden det tar å flytte maleriene noen få meter fra et museum til et annet, sier Torp.

Les også: – Bare riv hele Tøyen

Gir Tøyen-forslaget et utkast

SVs gruppeleder Marianne Borgen synes skissen til arkitektene er verdt å ta med seg videre i Munch-debatten.

– For oss som jobber aktivt for Tøyen, er det viktig å få et visuelt bilde av hvordan et museum i områet kan bli. Hittil er det bare Lambda som har hatt tegninger som har hatt dette, sier Borgen til dittOslo.

Hun mener også det er interessant at ulike deler av et fagmiljø kan være såpass uenige. Der får hun støtte av Bjørnar Moxnes i Rødt.

– Her får vi tre nye momenter som ikke er i utredningsrapporten. Museet kan komme både enklere og raskere på Tøyen, i tillegg til at vi kan få nytt museum uten pause, påpeker Moxnes.

Østkantens svar på Frognerparken

Både Moxnes og Borgen håper de borgerlige partiene stiller seg åpne til skissen fra arkitektene. Slik kan de i tilfelle nå målet om et vedtak innen årets slutt. Det håper også Arbeiderpartiets gruppeleder Libe Rieber-Mohn.

– Denne skissen slår beina under Lambda-tilhengernes argumenter. Nå viser seriøse arkitekter at det går an å bygge både billigere og raskere enn Opak sin utredning, sier Rieber-Mohn til dittOslo.

Hun har også sansen for hvordan skissen legger opp til å la Munch-museet og Tøyenparken gli over i hverandre, som den nye Munch-parken.

– Jeg tror dette vil bety mye for folk på Tøyen. Det vil skape en helhet på en god måte, og vi får en park som kan bli østkantens svar på Frognerparken, sier Ap-politikeren.

Ekspertene: Lambda er det beste for Munch

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere