Carina.Bredesen@dittoslo.no"/>
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tysk folkefest på Torshov


LOKALT 1: Øl kan ikke kalle seg oktoberfestøl uten å være brygget lokalt i München.
LOKALT 1: Øl kan ikke kalle seg oktoberfestøl uten å være brygget lokalt i München.
Surkål og svineknoke som har surret på plata i tre timer. Lyden av øl som fyller en stor seidel. Nå er det oktoberfest på Torshov.

TORSHOV: Høstsola skinner gjennom de høye sprossebelagte vinduene til bistroen på Soria Moria i Vogts gate. Inne utgjør det intime lokalet og det mørke treverket et herlig bakteppe for torshovvarianten av den tyske oktoberfesten.

Del på Facebook

– Vi skal sette sammen til langbord her, forteller Tobias Lloyd.

Les også: Ølfestival for første gang

Les også: Oktoberfest i Oslo

Personlig favoritt

Restaurantsjefen på Soria Moria Bar&Bistro har fått på seg lederhosen for anledningen og fra høyttalerne strømmer oktoberfestaktig musikk – det vil si folkemusikk og litt tysk ompa ompa. Men det er maten og drikka som er hovedingrediensene.

På kjøkkenet har kjøkkensjef André Fridberg den karakteristiske «kokkeknekken» mens han legger opp surkål og brattwürst. Sous chef Marius Jacobsen snitter måltidets stolthet: svineknoka og heller over et herlig smørbad.

– Det er moro å lage skikkelig husmannskost, smiler Jacobsen, og medgir at oktoberfestmat er en personlig favoritt.

Lokalt kjøtt

Oktoberfestmaten serveres ikke på en vanlig tallerken. Det minner mer om et serveringsfat på julaften og er beregnet på to personer. Oktoberfest stammer fra München, men det er ingen av initiativtakerne på Soria Moria som har opplevd oktoberfest live før.

– Men i Sverige har vi feiret oktoberfest i mange år allerede, forteller svenske Fridberg. Og nå kan det virke som at hovedstaden har fått øynene opp for den tyske folkefesten. I år arrangeres oktoberfest flere steder i Oslo, like etter at München har sagt «prost» for siste gang.

– Vi har mikrovarianten av oktoberfest her på Torshov. Vi gleder oss masse, smiler Lloyd. Han jekker opp en stor flaske øl, med en relativt ukjent etikette. Soria Moria har hentet inn en oktoberfestøl – lokalt brygget i München – samt tre spesialøl brygget i Norge.

– Det må være lokalt, smiler Lloyd. Kjøttet er også kortreist.

– Vi merker faktisk pågang på at folk ikke bare vil ha ferdig behandlet kjøttvarer, men at de vil lage maten selv hjemme, forteller kjøttgrossist Erik Strøm-Larsen som holder til et steinkast unna Soria Moria.

Oppskriften ligger under videoen.

 

 

Svineknoke og Bratwurst med surkål og potet med bacon

4 personer

Svineknoke
2 stk saltet svineknoke
3 liter vann
0,5 liter Ringi/eplemost
2 stk gulrot
2 stk løk
10 stk hel hvit pepper
3 stk lauberblad
2 stk allehånde
1,5 tsk karve

Kok opp og la det putre i rundt tre timer

Surkål
1 stk hvitkål
2 tsk karve
2 dl vitvin
0,5 dl hvitvinseddik
5 dl svinekraft fra svineknoken
olje
sukker
salt
NB! Bruk litt mer hvitvinseddik om man liker syre

Kok opp og la det putre i rundt tre timer.

Potet med bacon
12 stk potet
200 g bacon
Persille

Stek bacon og potet, krydre med salt og pepper og avslutt med å røre inn oppkuttet persille.

Bratwurst
4 stk rost bratwurst (Strøm  Larsen har den beste)

Stekes i panna til de har lys brun farge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere