RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tysk nøysomhet

I dag, 8. mai, er det Frigjøringsdagen. I mai 1945 var Norge atter blitt et fritt land. Det måtte finne sted en voldsom opprydning etter 5 års okkupasjon.

Jeg bringer en artikkel i MILORG-POSTEN nr. 2 fra 31. juli 1945 med overskriften:

"Hva razziaen på Sjursøya avslørte. Av hvilken grunn skal tyske krigsfanger leve på en bedre kost enn frie norske borgere?"

Milorg til aksjon på Sjursøya

En hadde i lengre tid vært merksam på at det foregikk saker og ting i de tyske forlegningene på Sjursøya ved Oslo, som det ville være umaken verd å gå nærmere etter i sømmene.

Om kvelden den 1. juli 1945 ble derfor en del av forlegningssjefene i Avsnitt I innkalt til et møte hvor de ble gjort bekjent med en større aksjon som skulle forgå den følgende morgen. Styrker fra områdene 13 og 14 fikk ordre om å møte på Loenga kl. 0515 for nærmere instrukser, sammen med en del amerikanske offiserer og soldater.

Til fastsatt tid var hele Loenga stappfull av allierte soldater, Milorg-folk og kjøretøyer. I ordren fra aksjonssjefen het det at den tyske forlegningen på Sjursøya skulle underkastes en inngående kontroll. Oppgavene ble fordelt slik at område 13 skulle "ta seg av" de tyskere som var stasjonert på land, mens område 14 fikk beskjed om å ransake de tyske båtene som lå ved Sjursøya. I spesielle instrukser ble det redegjort for hva som var "kontrabande", og hva som skulle beslaglegges.

Bortgjemte

For øvrig var det meningen å få plukket ut eventuelle bortgjemte gestapister. I den anledning hadde amerikanerne tatt med seg angiveren K F (anonymisert av artikkelskriver), for at denne skulle peke ut sine forhenværende kolleger og arbeidsgivere.

Den lange bilkolonnen satte seg i bevegelse, og litt før klokken 6 om morgenen rullet den inn på Sjursøya. Aksjonsmannskapene marsjerte omgående til de respektive mål, og det ble i sannhet ikke levnet tyskerne mye tid til å komme seg i buksene. Før de hadde fått høve til å "gni sukaten ut av øynene", ble de beordret ut av brakker og lugarer og fikk tre minutter til å stille opp ute på plassen. Enkelte av offiserene som ved anledningen koset seg med "damebesøk" på rommet, ble tatt på fersk gjerning og hadde absolutt ikke sjanse til å ekspedere sine venninder diskret ut av vinduet. Tvert imot, "damene" ble plukket frem fra klesskap, køyer og hvor de måtte ha forsøkt å gjemme seg, og i høyst mangelfull påkledning ble de jaget ut på appellplassen.

Her var det et liflig syn som møtte inspeksjonsoffiserene fra den allierte overkommando. Det var både offiserer og menige, samt sivile av begge kjønn som her sto oppstilt i lange rekker og rader til undersøkelse. Hutrende og frysende sto de minst påkledde der i morgenkulden med hat og forbannelser lysende ut av skulende og stikkende øyne.

Det var en makaber prosesjon som i langsomt tempo beveget seg langs rekkene. Forrest gikk en amerikansk sersjant, tett etterfulgt av K F. Han hadde jo vært angiver av profesjon under alle krigsårene, og sin vane tro sendte han sine ofre, nå som den gang, et hånlig, skadefro smil når han støtte på gamle kjenninger blant de paraderende tyskerne. På hans: "Han der!" ble synderen uten videre lempet over i inspeksjonspelotongen, og da hjalp verken bønner eller trusler. Det ble til slutt en hel del av disse gestapistene som måtte vandre den tunge veien mot oppgjørets time. Et par av de mest aggressive kvinnelige gestapister ble stilt opp mot en brakkevegg og måtte stå der til spott og spe under hele undersøkelsen.

Masse mat

Mens alt dette foregikk ute på idrettsplassen på Sjursøya, ble samtlige skip og brakker gjennomstøvet etter forbudte gjenstander, overflødige matvarer og bevislig stjålne saker.

La det være sagt med en gang: Det ble en rikere fangst enn noen hadde drømt om. En skulle tro at de relativt få tyskere dette dreiet seg om, hadde tenkt seg ut på en overvintringsekspedisjon på Grønland, å dømme etter alle matvare og klær som ble beslaglagt.

Tyskerne sa så mang en gang under krigen, når samtalen kom inn på matproblemene: "Før Tyskland begynner å sulte, vil hele Europa sulte i hjel". Her på Sjursøya hadde de øyensynlig tatt saken i sin egen hånd for å sulte ut Europa.

Det var påfallende hvor dårlig underrettet den tyske kommandant, oberst Sezahr, var om de forhåndenværende lagerbeholdninger av proviant. Han kom stadig med usannferdige opplysninger og direkte vill-ledende beskjeder. Et rom som sto avlåst, inneholdt bare "noen få matvarer" for ca. 25 offiserer, fortalte han, og han kunne dessverre ikke frembringe noen nøkler. En låst dør er i og for seg ikke noe til hinder for en ransakingsordre, og det tok da heller ikke mange sekundene før døren i oberstens påsyn fløy opp på vidt gap. Hva de omtalte 25 mann aktet å konsumere i løpet av den stakkede stund de ennå skal få lov til å være på norsk jord, bringer tanken hen på ekte gammelnorske menyer fra vikingtiden. Vi bringer her et lite utsnitt av innholdsfortegnelsen, og det er vel å merke utelukkende matvarer, idet nytelsesmidler er holdt helt utenfor:

80 kg fersk flesk

140 kg fleskepølse

75 kg salt pølse

1166 kg røket skinke!!!

280 kg meierismør

ca. 20 kg hermetisk flesk

34 kg syltetøy

31 kg margarin

400 kg tørrost

110 kg kunsthonning

200 kg sukker

400 kg hvit makaroni

2 sekker hvit makaroni

6 sekker havregryn

samt 8 store kasser med flatbrød.

Sigaretter i skorsteinen

Vi gjør oppmerksom på at denne listen er grepet helt tilfeldig ut av en svulmende bunke med rapporter fra razziaen, og det viser seg også på andre steder innen området ble det tatt liknende kvanta. Særlig om bord i båtene var hamstringslagrene overveldende. Brennevin, tobakk, sigarer og sigaretter var skjult på de forunderligste plasser om bord. I skorsteinen på et av krigsskipene ble det således funnet flere tusen sigaretter, og dessuten hadde flere av mannskapene stappet sine gassmaskehylser fulle av sigaretter.

Etter hva det fremgår av rapportene, ser det ut som om tyskerne ukontrollert av norske og allierte myndigheter kan sette opp sine lister over forsyningstransporter. Dette er da selvsagt også årsaken til slike utsvevelser en var vitne til på Sjursøya. Store kvanta av mat og tobakk måtte kastes på sjøen, da usakkyndig lagring hadde bedervet varene. Den tyske forpleining var etter ovenstående sammensatt av beste sort varer, varer som i alle krigens år har vært forsvunnet fra det fri norske marked. Etter det som hittil er konstatert, forekom det minimalt med fisk i de tyske menyer. Forpleiningen besto hovedsakelig av hermetisk kjøtt og flesk, smør (ubetydelig margarin), pølser, kunsthonning, helfet ost, leverpostei osv. Hertil kommer så de forskjelligste delikatesser og andre nytelsesmidler.

Vi retter derfor i dag et inntrengende spørsmål til rette vedkommende: "Er det absolutt nødvendig at "herrefolket" selv etter kapitulasjonen skal meske seg med "herrekost" som den dag i dag ennå ikke har vist seg i huset til det store gross av fri norske borgere?"

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere