RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyske antiislamister varsler demonstrasjon i Oslo

17.000 personer deltok på Pegidas demonstrasjon i Dresden like før jul. Mandag planlegger de demonstrasjon i Oslo.
17.000 personer deltok på Pegidas demonstrasjon i Dresden like før jul. Mandag planlegger de demonstrasjon i Oslo. Foto: Hannibal Hanschke (Reuters)
Sist oppdatert:
Den antiislamske protestbevegelsen Pegida, som har arrangert store demonstrasjoner i Tyskland, varsler nå en demonstrasjon i Oslo.

OSLO: Pegidas demonstrasjoner i Dresdens gater har vokst jevnt siden starten i oktober. På det meste har 18.000 mennesker samlet seg mot det de mener er en islamisering av det tyske samfunnet.

Førstkommende mandag planlegges den første norske Pegida-marsjen i Oslo.

Gruppen sier de demonstrerer «på humanistisk grunnlag mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam», ifølge gruppens norske Facebook-sider. Siden har fått vel 800 «liker» siden den ble opprettet i romjulen. En viktig del av Pegida er kritikken av medier, politikere og «de politisk korrekte», heter det.

Les også: - Det er nesten umulig å integreres i Norge

Mot islamisering
Pegida er et sammendrag av «Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes» - Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort i nyhetsmagasinet Stern mener 29 prosent av tyskerne at demonstrasjonene mot islam er berettigede, mens 67 prosent avviser dette.

Les også: «Dårlig integrering er innvandrernes egen skyld»

Nynazister og fotballpøbler
Mange av Pegidas tilhengere er vanlige borgere, men gruppen støttes også av nynazistiske grupper og høyreorienterte fotballpøbler samt det EU-skeptiske partiet AfD og andre innvandringskritikere.

At de antiislamske marsjene har sitt utspring i Dresden i det tidligere Øst-Tyskland, er tilfeldig, ifølge Werner Patzelt, professor i statsvitenskap ved Dresdens tekniske universitet. Marsjene har rammet en nerve hos dem som føler seg politisk og økonomisk marginalisert i regionen, mener han.

– I vest er det allerede mange innvandrere og flyktninger, og folk er blitt vant til dem, men ikke i øst, sier Patzelt til nyhetsbyrået DPA. (©NTB)

Les også: Her blir 98 prosent av jenter omskåret. Nå sier norske somaliere STOPP

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere