*Nettavisen* Nyheter.

Tyske kanoner på Nordseterjordene

Det var fullt hus på Nordseter gård da lokalhistoriker Jens Ingulstad snakket om tyske kanonstillinger i nærområdet under krigen.

NORDSETER: Som kjent var distriktet vårt viktig i krigens dager, med sentrale og underjordiske kommandosentre på Midtåsen, under Ekebergrestauranten og Østmarkseteren, med krigskirkegården på Ekeberg, og militærleire og troppekonsentrasjoner på Lambertseter og Holtet, forteller Reidar Rasch, arrangør av møtet i Nordseter pensjonistforening.

Kanoner på jordene

Og, legger han til. I en periode under krigen var det kanonstillinger på jordene til Nordseter gård der hvor eldreboligene til Fjellhytta nå ligger. Vaktpostene stod der SPAR-butikken nå er, og det var nøye kontroll med alle som passerte. Store lyskastere var plassert ovenfor Åssiden terrasse og ved Nordseter barnhage. Bak Ivar Knutsons vei 11/13 var selve sentralsiktet med lyttestasjon og kommandosenter. Betongfundamentet står der den dag i dag.

Nær krigen

Ingulstad fortalte flere småhistorier underveis i sitt foredrag, blant annet om da han og broren var på vei til Lambertseter for å finne mat til kaninene sine.
90 amerikanske fly kom for å bombe Kjeller. Da spilte kanonbatteriene på Nordseter opp, og siktene var innstilt så lavt at tretoppene ble skutt i filler rundt oss. Vi følte at krigen var virkelig nær!
Han fortalte også om en husmor på Kastellet som protesterte overfor tyskerne da vinduet "forsvant" av lufttrykket fra øvelseskyting med kanonene.
En tysk offiser lovet å varsle henne om nye øvelser, og en ordonnans kom faktisk i flere uker og sa at "nå smeller det", fortalte Ingulstad.

Egne historier

Blant pensjonistene på Nordseter gård var det flere som supplerte Ingulstad med egne opplevelser fra "kanontiden" på Nordseter.
Det er pussig hvor lite dokumentasjon som er bevart om disse hendelsene. Jens Ingulstad har skrevet historien om dette, illustrert med egne, ypperlige tegninger, i Søndre Aker historielags årbok for 2002. Boken finnes på biblioteket og på Lamberthjørnet, forteller Reidar Rasch.

Han ber interesserte om også å kikke innom www.sondreaker.com.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.