RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uansett behov for hall i Ullevålsalleen

Umiddelbare naboer til den planlagte hallen med spesialrom i Ullevåls-alléen har motforestillinger mot omregulering i forrige nummer av Nordre Aker Budstikke. Etter Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) sin mening er imidlertid utbygning eneste forsvarlige måten å øke kapasiteten på mellomlang sikt og samtidig sikre en moderne standard og kvalitet i undervisningen for skolekretsens barn på lang sikt.

Den nye skolebehovsplanen foreslår en helt ny skole vest i bydelen, og Ullevål skole FAU ønsker en slik kapasitetsøkning velkommen. Det vil likevel ta lang tid før en slik skole står ferdig. Avdelingsdirektør i Utdanningsetaten Harald Øvland opplyste på et informasjonsmøte for skolestartere ved Ullevål skole at det for kan ta to år før en kjøpsavtale er i havn. Politisk behandling kan ta mange år hvis det blir protester, og selve utbygningen av en slik stort prosjekt ytterligere tre-fire år. Realistisk vil det derfor ta 8-10 år før undervisningen kan starte. Ullevål skole er i dag fullstendig sprengt, og vi er derfor nødt til å presse inn paviljonger i skolegården, som i utgangspunktet har tredje minst areal pr elev i hele Norge. I dette tilfellet er derfor ikke midlertidige paviljonger en"varig" løsning slik tendensen ellers er i hovedstaden. En hallutbygging i Ullevålsalléen vil trolig gjøre paviljongene overflødige på mindre enn to år hvis det er politisk vilje til å sette av ressurser til formålet, og løse grøntregnskapet for omregulering.

Det er videre usikkert om en ny skole vest i bydelen faktisk vil avhjelpe Ullevål skolekrets. Kommunen forhandler nå om fire aktuelle tomter. Den omtalte Heidenreich tomten kan fort bli for dyr og ikke minst omstridt i forhold til grøntarealer på Voldsløkka. En hurtig utbygning i Ullevålsalleen gir kommunen frihet til å bruke mer tid til å finne den ideelle tomten i henhold til både pris og ikke minst behov, som fort endres nå som nye utbygningsområder plutselig er aktuelle andre steder i bydelen. Blir skolen bygget et annet sted, innser også UDE at Ullevålsalleen er den eneste muligheten for å gi våre barn en forsvarlig skolegang. Dette er "fuglen" vi har i hånden.

Det viktigste argumentet er likevel at en slik hall er nødvendig for å heve standarden på Ullevål skole til et akseptabelt nivå selv om et stort antall elever skulle bli overflyttet til skole. Behovet er blitt ennå mer akutt nå som skolen er blitt pålagt fysisk aktivitet to timer pr. uke for 5. -7.trinn. Videre burde trolig dagens lille gymsal antageligvis vært stengt av helse og risikomessige hensyn for lenge siden. Og selv om den skulle bli oppusset, vil den ikke være god nok til å tilfredstille fremtidige behov enten det går 550 eller 350 elver på skolen.

Videre har bydelen et akutt behov for trenings- og forsamlingslokaler etter skoletid. Mange ulike organisasjoner som korps, fotball og husmortrim, har derfor gått sammen med FAU i kampen for hall i Ullevålsalléen. En ny skole vil uansett ikke kunne dekke hele dette behovet og vil dessuten ligge utenfor bydelens kjerneområde. Vi har derfor fire forskjellige argumenter, dvs. hurtighet i utbygning, usikkerhet i plassering av ny skole, kvalitetshevning og bydelsbehov, som hver for seg skulle en tilstekkelig grunn til å bygge hall med spesialrom nå. Og ikke minst når alle fire argumentene gjelder samtidig.

I artikkelen forrige uke kom det også endel praktiske innvendinger mot utbygningen, og disse må taes alvorlig og løses på en forsvarlig måte. Rektor ved Ullevål skole har laget gode planer for hvordan aktiviteter i den nye hallen og spesialrom skal integreres i skoledagen på en effektiv måte, og vil selv gjøre rede for hvordan forflyttingen til hallen planlegges.

Trafikk er en annen problemstilling. Dagens erfaring er at gymsalaktiviteter ikke gir noen stor økning i trafikk, verken på dag eller kveldstid. Hvis det mot formodning skulle bli et problem, bør kommunen innføre begrensninger. Det er ingen menneskerett å bruke bil til en lokal skole og idrettshall. Få parkeringsplasser, naboparkering, stengning av gjennomfartsveier og i siste innstans bommer, er alle rettmessige tiltak hvis trafikken viser seg å bli et problem. Det er ubegrenset med parkeringsplasser i John Collets allé.

Nordre Aker Budstikke viser sin berettigelse som lokalavis ved en fyldig og balansert dekning av denne utbygningssaken som betyr så mye for oss som bor her. Dessverre er imidlertid selve bildebruken misvisende. De grønne plenene og ærverdige gamle trær som motstanderne ynder å bli avbildet foran vil ikke bli berørt. Naturvernforbundets banner på trærne feil informerer, bevisst eller ubevisst, også publikum. Tomten slik den framstår i dag er nemlig bare en inngjerdet gruslagt plass med forfalne skur, og en utbygning kan skje "uten at et gresstrå går tapt". Snarere vil en utbygning fjerne gjerdet og gi en sti ned mot grønn rute som dermed åpner grøntarealet for publikum. Skråningen som sikrer biologisk mannfold forblir uberørt.

FAU har fått signalisert fra seriøse miljøvernforkjempere at det selve omregulering ikke er et problem i seg selv så lenge grøntregnskapet overholdes, men at de frykter kommunen vil bygge stort og dominerende i det øyeblikket tillatelsen til omregulering foreligger. Dialogen for å sikre et godt bygg som glir inn i miljøet må derfor starte omgående. Fasaden i kommunens framlagte skisse har kun en etasje ut mot Ullevålsalleen, og de har sikkert også andre skisser i bakhånd hvor bygget er senkes ytterliggere ned i terrenget. FAU sine egne skisser viser også måtehold ved å kle veggene med en grønn espalje. Et begrenset bygg vil uansett være mer i stil med verneverdige Store Ullevål gård og Ullevål hageby enn dagens skur og skrotansamling. Alle god krefter bør slå seg sammen om å finne en løsning som sikre et godt skole- og idrettsbygg til beste for lokalmiljøet på alle måter.

Henrik Wiig

Leder Ullevål skole FAU

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere