RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ubaydullah Hussain frifunnet for trusler

FRIKJENT: Ubaydullah Hussain er frikjent i trusselsaken i Borgarting lagmannsrett. Det er ventet at saken vil gå til Høyesterett.
FRIKJENT: Ubaydullah Hussain er frikjent i trusselsaken i Borgarting lagmannsrett. Det er ventet at saken vil gå til Høyesterett. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Islamisten Ubaydullah Hussain er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for å ha oppfordret til terror og for å ha kommet med trusler og hatefulle ytringer.

Islamisten Ubaydullah Hussain er i lagmannsretten frifunnet for å ha oppfordret til terror. Retten opprettholder samtidig dommen for trusler mot to journalister og en forsker.

Les også: Anker frifinnelsen av Hussain

Saken er et resultat av at påtalemyndigheten slo sammen to saker i anken, og dommen falt i Borgarting lagmannsrett mandag.

– Det er gledelig at en enstemmig lagmannsrett finner at han er godt innenfor ytringsfriheten, og at vi har en rettsstat som tillater upopulære ytringer og forherligelser, forteller Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Tiltalepunktet om terroroppfordring dreide seg blant annet om forherligelse av blant annet angrepene mot Boston Marathon i 2013 og mot Statoil-anlegget i In Amenas samme år. Lagmannsretten legger i frifinnelsen vekt på hvordan loven er utformet.

«Dersom ytringer med slikt innhold skal være straffbare, mener lagmannsretten at dette krever klarere tale fra lovgiver», heter det i dommen.

Dømt for trusler

Samtidig er den profilerte islamisten dømt for trusler mot en forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Det skjedde under ankesaken mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett høsten 2012, da forskeren var innkalt som sakkyndigvitne. Hussain uttalte ifølge dommen «Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden» og «muslimene vil ta ansvar».

Han også, som i tingretten, dømt for trusler mot to journalister, deriblant Dagsavisens Nina Johnsrud.

Regnes som sonet

Hussain er dømt til 120 dagers fengsel, og 60 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. Den ubetingede delen av straffen anser retten som sonet gjennom 53 dager i varetekt.

Hussain var også tiltalt for å ha kommet med trusler mot den norsk-somaliske kvinnen Amal Aden, men det var ikke det nødvendige flertallet i retten for å dømme ham på dette punktet.

Trolig til Høyesterett

Saken regnes som prinsipielt viktig, og den vil trolig gå til Høyesterett.

Hussain har nektet straffskyld. Han nektet også å forklare seg i ankesaken.

Den 29 år gamle norskpakistaneren ble først kjent i offentligheten som talsmann for den ytterliggående islamistgruppen Profetens Ummah i 2011. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere