Udramatisk og politisk

Demonstrantene mener Norge må ta ansvar og gjøre sitt for å mane fram fred på Sri Lanka.

Demonstrantene mener Norge må ta ansvar og gjøre sitt for å mane fram fred på Sri Lanka.

Politioverbetjent Geir Kristiansen forteller at demonstrasjonen var udramatisk og at tamilene fikk sitt politiske budskap fram.

SENTRUM: Demonstrasjonen mandag kveld var over 23.30. Da hadde tamilene demonstrert siden 19. Trafikken i Stortingsgata måtte stoppe opp klokka 20, da tamilene satte seg ned i veien.

Fordi aksjonen ikke hadde tillatelse er Sumathi Wijeyraj (Ap Stovner) bekymret for at tamilene ikke lenger får demonstrere.

–Vi har demonstrert mange ganger, men det har aldri vært på denne måten, sier hun.

Les hva Sumathi Wijeyraj forteller her

Politioverbetjent Geir Kristiansen kan berolige Wijeyraj.

– Konsekvenser av demonstrasjoner kommer veldig an på situasjonene som har vært. Men vi vil gå i dialog med arrangører. Det beste er om politiet vet om demonstrasjoner, også for demonstrantenes skyld. Ofte vet de ikke om alt som skjer i området og slikt, sier han.

– I vår samfunnsrolle må vi la mennesker ha demonstrasjoner og utøve ytringsfriheten. Når det gjelder slike ting er vi romslige, sier Kristiansen.

Uproblematisk

Kristiansen betegner demonstrasjonen mot Srilankisk regjering som uproblematisk.

– Det er veldig viktig å ikke sammenlikne denne med andre demonstrasjoner. Tamilene hadde et politisk budskap som kom frem. Barn var der. Tamilene satte seg ned, og det viser jo at det ikke var problematisk, sier Kristiansen.

To menn på 17 og 18 år ble arrestert for ordensforstyrrelse.

Kristiansen forteller at han ikke har hørt om flasker som ble kastet. Han sier også at det ikke har vært noen skader på verken politi eller demonstranter. Gass ble heller ikke brukt.

– Det var barn og tilfeldige mennesker der, og vi kan ikke bare bruke gass uten videre. Det var ingen grunn til det. Vi har det alltid tilgjengelig, men på mandag var det ikke noe behov for å bruke gass, sier Kristiansen.

Farlig på E 18

Politiet fikk stoppet demonstrantene før de kom seg ut på E 18 ved børsen.

– Det var viktig å få stoppet dem av hensyn til sikkerheten. Der kommer det biler i 80 km/t, og det er farlig, sier Kristiansen.

Kollektivtrafikken skal ha startet igjen i 21-tiden, ifølge politiet.

– Vi vurderte det dit hen at kollektivtrafikken ikke fikk store konsekvenser. Hadde vi sett at det førte til store problemer, måtte vi handlet annerledes, men vi så ingen grunn til å gjøre det. Demonstrasjonen var udramatisk, understreker politioverbetjenten.

Venter på Stoltenberg

Tirsdag klokken ti var tamilene samlet utenfor Statsministerens kontor. Nok en gang med budskapet om at noe må gjøres. Tamilene forlanger at Norge involverer seg i saken og gjør sitt for å jobbe frem en fredsavtale. Til VG Nett sier flere at de ikke skal rikke seg før statsministeren svarer dem. Andre sier at sultestreiken er i gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.