*Nettavisen* Nyheter.

Uenige om pukkverket

Oslo Vei ønsker å utvide driften av Huken pukkverk fram til 2051, men beboerne i området er ikke begeistret. Meningene var mange på forrige ukes møte.

Grorud: Det har versert mange misforståelser, innledet gruppeleder i Grorud Bydelsutvalg, Trine Skarvang (Frp) på informasjonsmøtet om Huken pukkverk i forrige uke.
Med dette som bakgrunn hadde Grorud Frp innkalt til møte om pukkverket som ligger innenfor markagrensen i Lillomarka, innerst i Ammerudveien. Oslo Vei har konsesjon til å utvinne basalt i Hukenområdet fram til år 2021 nå, men ønsker altså å utvinne i 30 år til. Utvidelsen vil også innebære at anleggsområdet utvides med 190 dekar og utvinningstempoet skal femdobles.
Prosjektleder Jan Engen i Oslo Vei informerte om driften i Huken og la fram en rekke planer som skal redusere miljøskadene pukkverket skaper, samt en plan for å restaurere området gradvis mot prosjektavslutning i 2051.
- Planen er at vi skal planere og beplante det nedre området av pukkverket og legge Alnaelva opp i dagen innen cirka 2010.
Det nåværende anlegget skal flyttes inn til selve bruddet.
- Vi vil kjøpe inn nytt utstyr som er mer miljøvennlig og som skaper mindre støv -og støyforurensning, forklarte Engen.
Mange av de fremmøtte lokalbeboerne forklarte at de følte et sterkt ubehag over støy og forurensning fra anlegget og tungtrafikken som pukkverket skaper.

En unik ressurs

Peer R. Nebb fra Norges Geologiske Utvinning (NGU), forklarte de frammøtte om Hukens unike ressurser. Pukkverket er nemlig det eneste bruddet i Oslo som har basalt.
- Basalt er en av få bergarter som egner seg til høytraffikerte veistrekninger. Denne stenen er også mer miljøvenlig enn mange andre bergarter, forklarte Nebb. Han anser Huken som meget viktig for utvinning av råmaterialer og oppfordret tilhørerne til å å tenke på framtidige generasjoner.
Byråd for miljø og samferdsel, Peter N. Myhre (Frp), var tilstede på møtet og fremholdt at det ikke ville være riktig av ham å komme dit med en fastlåst mening om utfallet av utvidelsesøknaden.
- Jeg er først og fremst her for å lytte og lære av dere og de andre her i panelet. Jeg ser jo at pukkverket er til stor belastning for lokalinnbyggere, sa Myhre.

Mye misnøye

Mange av de frammøtte uttrykte misnøye med gyldne politikerløfter om miljøsatsning i Groruddalen som ikke blir innfridd. Flere husker løfter om at Huken skulle bli et grøntområde som ble gitt for 30 år siden.
Byråd Myhre forsikret forsamlingen om at en plan om utvidelse ikke vil godkjennes uten at man forsikrer seg om at de grønne løftene fra Oslo Vei blir innfridd.
- Vi er interessert i å finne en planløsning som er god, gjennomførbar og bærekraftig. Det er nå vi må begynne arbeidet som skal få Huken til å bli en grønn perle, konkluderte byråden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.