RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– BØR BEVARES: Byantikvaren ønsker dette huset i Fredheimveien 21 bevart for ettertiden. Det er tidstypisk for første generasjon bolighus på Høybråten.
– BØR BEVARES: Byantikvaren ønsker dette huset i Fredheimveien 21 bevart for ettertiden. Det er tidstypisk for første generasjon bolighus på Høybråten.

Uenige om riving av gammelt Høybråten-hus

Eieren av et hus i Fredheimveien 21 vil rive og bygge nytt. Men byantikvaren sier nei.

HØYBRÅTEN: Fredheimveien 21 ble første gang søkt revet i 2005. Men Byantikvaren ba eieren om å se på muligheten for å bevare bygningen.

Del på Facebook

Det er snakk om et bolighus i tre bygget i to etasjer. Bygningen er oppført rundt århundreskiftet og har elementer av sveitserstil i seg. Bygningen er reistrert i SEFRAK, et landsdekkende register over eldre bygninger, som et interessant objekt.

– Arkitekturhistorisk interesse

Byantikvaren anførte at bolighuset har en klar kulturhistorisk og arkitekturhistorisk interesse. Huset er en del av det tidligere bygningsmiljøet på Høybråten som ble etablert i begynnelsen av 1900-tallet, og som gradvis er i ferd med å forsvinne.

Boligen er i tømmer i en og en halv etasje, med kjeller, saltak tekket med flag tegltakstein og med horisontal ytterkledning. Mot øst har boligen et vindfang med saltak, mot vest en midtstilt ark med veranda.

Boligen har krysspostvinduer med vakkert profilert originalt listverk, og fremstår som meget autentisk.

Men selv om Byantikvaren var begeistret for bygget, så gikk ikke Byantivaren så langt som til å regulere eiendommen til spesialområde Bevaring.

Fortsatt håp

Eieren av huset har ikke gitt opp planene om å få rive det gamle og sette opp tre nye hus på eiendommen. Men veien frem er ikke uten hindre.

Plan- og bygningsetaten varslet i juli at de ønsker et midlertidig forbud mot tiltak på tomten. Plan- og bygningsetaten legger stor vekt på uttalelsen fra Byantikvaren som fraråder riving av boligen. Byantikvaren anmodet i 2005 eieren om å sette istand boligen.

Saken er nå ute på høring.

Eventuelle bemerkninger sendes Plan- og bygningsetaten før 19. august. Bemerkningene vil bli referert og kommentert før saken sendes til politisk behandling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere