RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Ufine julebordsgjester

Julebordsesongen er i full gang. Mye alkohol fører også til pinlige episoder og bråk. Spesielt eldre mennesker oppfører seg dårlig, sier politiet.

Det blir stadig vanligere med fri bar på julebord. Når de ansatte ikke må betale selv, drikker de gjerne tre-fire ganger så mye, viser en ringerunde til restauranter.

Inviteres det til fri bar, vet vi av egen erfaring at folk drikker mer. Faren for konflikter og fyllekjøring øker, sier Bjarne Eikefjord i MA, Rusfri trafikk og livsstil til Newswire.

Han får støtte av politiet.

Fri bar kan lett føre til problemer. Når nordmenn får gratis alkohol, greier vi ikke begrense oss, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum Politistasjon.

Feilberegner

Når folk drikker mer enn de er vant til, kan de lett feilberegne hvor lenge alkoholen sitter i kroppen. Dermed risikerer de å fyllekjøre dagen derpå, sier Bjarne Eikefjord.

For de som har alkoholproblemer fra før, kan fri bar forsterke problemene.

Bedriftsledere har et ansvar for hva som skjer på julebordet. De bør tenke over konsekvensene av at alkoholen flyter i strie strømmer, sier Eikefjord.

Han presiserer at MA ikke er ute etter å ta julegleden fra folk.

Julebord handler om å komme sammen og ha det hyggelig. At noen drikker seg fra sans og samling er neppe trivelig for resten av selskapet.

Kan ikke reglene

Politiet registrerer at stadig flere fulle voksne dominerer utestedene i julebordsesongen.

Spesielt for denne gruppen er at de ikke kjenner sjargongen og reglene som gjelder på byen. De slenger med leppa og oppfører seg tåpelig, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen.

Det kan føre til bråk, men også pinlige situasjoner.

Vi ser mange menn som har rundet 50 og har god selvtillit, som tror de er Don Juan når de blir fulle, sier Hansen.

Mer utsatt

Politiet mener det oppstår flest farlige situasjoner når folk er på vei hjem fra julebordet. Fulle folk ser ikke faresignalene og blir lettere offer for lommetyver.

Unge mennesker som er vant til å gå ut, tar med seg bergrenset med kontanter eller ett enkelt bankkort. Voksne har gjerne med seg hele veska med alle nøkler og kort, og da blir tapet større hvis den blir stjålet, sier Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere