RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Crispin Glover spiller George McFly i Robert Zemeckis’ 'Tilbake til fremtiden» (1985), som relanseres i Blu-ray-format 27. oktober.
Crispin Glover spiller George McFly i Robert Zemeckis’ 'Tilbake til fremtiden» (1985), som relanseres i Blu-ray-format 27. oktober. Foto: Foto: Filmweb

Uforglemmelige McFly

Mye har endret seg for Crispin Glover (46) siden «Tilbake til fremtiden».

– Filmer reiser ikke spørsmål i dag. Hvis du prøver, tror folk det er noe galt med deg, sier Crispin Hellion Glover.

Ubehagelig

Han er på veien igjen med «What Is It?» (2005), hvor åpenlys sex og dyredrap er noen av ingrediensene. Denne kvelden har han vist sin kontroversielle regidebut i en smekkfull indiekino i Manhattans West Village.

Etterpå, ulastelig antrukket i slips og blådress, turnerer han kritiske anmerkninger på strak arm.

– Folk hadde det bra, og jeg hadde det gøy da jeg jobbet med dem, sier han om castet, bestående av pornoaktører og skuespillere med Downs syndrom.

– Det er klart, det kan oppleves ubehagelig å se filmen. Det er fordi det var meningen. Den er laget for å sette deg ut av likevekt. En gang iblant tar mennesker anstøt av sånt.

Tilbake

Sikkert er det at Glover har vakt oppsikt i løpet av sin lange og mangslungne Hollywood-innsats.

Dette er mannen som kombinerer mainstreamoppdrag i «Nurse Betty» (2000) og «Hot Tub Time Machine» (2010) med det snedigste og snåleste. Det hele begynte med actionkomedien «Tilbake til fremtiden» (1985), som slippes på Blu-ray 27. oktober.

– Da den kom ut, var jeg 20, og følte meg forpliktet til å finne prosjekter som reflekterte interessene mine, forteller Glover.

– Penger betydde ingenting. Jeg kastet knapt et blikk på manuskriptene jeg mottok. Så skjønte jeg at jeg hadde gjort en tabbe ved å tenke sånn. Jeg skjønte at høyprofilfilmer ville hjelpe karrieren min.

– Hvis du er god i dem, vil det generere mer arbeid. Hvis de har høy inntjening, vil andre ha deg med fordi det er gunstig for markedsføringen.

Suksessfilm

Manusforfatter Bob Gale gir Crispin Glover mye av æren for at «Tilbake til fremtiden» ble slik en hit i 1985.

I filmen spiller Glover faren til Michael J. Fox’ Marty McFly, tenåringen som ved en tidsmaskins hjelp får blande seg i sine foreldres affærer på 50-tallet.

– Crispin har en unik, lunefull stil, i både kroppsspråk og talemåte, og en sympatisk sårbarhet. Det gjorde George McFly uforglemmelig, skryter Gale, som skrev historien sammen med regissør Robert Zemeckis.

Ifølge Gale er «Back to the Future»-serien mer enn et 80-tallsfenomen.

– Du trenger ikke vite mye om 1985 eller 1955 for å like filmene, hevder han.

– De handler om mennesker i oversettbare situasjoner: En hovedfigur som ikke forstår opphavet sitt, en nerd som blir terrorisert av en bølle, og jenta som forelsker seg ved første blikk. Alle burde kunne relatere til det.

Privilegium

Med høyprofil- og høyinntektsfilmene blåser Glover liv i egne og smalere produksjoner.

– For lønna jeg fikk for «Charlie’s Angels», laget jeg «Everything Is Fine». Tilsvarende syntes jeg det var veldig morsomt å være med i Tim Burtons «Alice in Wonderland».

– Jeg fikk klekkelig betalt, noe som gjør det mulig for å meg å finansiere noe annet jeg brenner for, forklarer han.

– Alt henger sammen. Jeg er kommet dit at jeg anser det som et privilegium å være involvert i denne bransjen. Jeg liker det bedre enn jeg gjorde før, fortsetter Glover energisk.

Psykologi

Det hører med at han har rykte som en real skrue, særlig etter å ha gjort furore «in character» på Letterman-showet i 1987.

Men han vil ikke skrive under på at det ligger naturlig for ham å framstille eksentrikere.

– Tanken med skuespill er å ta en bit av din egen psykologi og få den til å passe. Det er en del av meg i alle rollefigurene mine, selv om jeg ikke vil si jeg har spilt noen som ligger tett opptil meg selv.

I Lasse Hallstrøms «What’s Eating Gilbert Grape» spilte han en vennlig begravelsesagent.

– Jeg er jo vennlig. Ofte ellers har jeg spilt mer tvilsomme, merkelige typer. Jeg kan være merkelig også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere