*Nettavisen* Nyheter.

Ufrivillig skolevalg

Marthe Smedsrud (16) står i skoletrappen på Grefsen der hun egentlig skulle vært elev om det ikke hadde vært for det dårlige inneklimaet. Foto: Anders Jørstad

Brakkene på Engebråten skole ga Marthe Smedsrud (16) migrene. Et like dårlig inneklima på Grefsen videregående, gjorde at hun måtte velge en annen skole enn mange av vennene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Marthe Smedsrud (16) står i skoletrappen på Grefsen der hun egentlig skulle vært elev om det ikke hadde vært for det dårlige inneklimaet. Her med moren Mette. Foto: Anders Jørstad

Klikk på bildet for å forstørre.

Fraksjonsleder i kirke-, kultur- og utdanningskomiteen, Khalid Mahmood (Ap) (i mIdten), roser pågangsmotet for ny ungdomsskole på Grefsen og anbefaler alle å rope høyt for kampsaken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skjebnediskusjon: For FAU-ledere, rektorer og politikere er Grefsen videregående et hett tema under jakten på ny ungdomsskole.

GREFSEN: At hensynet til noe så grunnleggende som inntak av frisk luft sender skoleungdommer ut av sitt eget nærmiljø, er bare et eksempel på den prekære skolesituasjonen i den ellers så grønne bydelen. At Engebråten skole sender ungdomsskoleelevene til Grefsen videregående hver fredag, og fra neste høst må be enkelte nye elever å ta turen til Sinsen skole, gjennom Norges mest trafikkerte veikryss, er to andre.

Elendige prognoser fra rådhusets side, syntes å være fellesnevneren på problemet da elever, foresatte, FAU-ledere, rektorer og politikere diskuterte problemet under det åpne skolemøtet på Grefsen videregående forrige onsdag.

Kan ikke regne

Ivar Christiansen (Ap) har vært lokalpolitiker i bydelen siden 1977. Han mener oppdateringene av elevprognosene har vært underestimert i lang tid.

Man kan ikke snakke om ungdomsskolene uten å snakke om barneskolene. Men det har vært en policy siden 80-tallet å ikke ta den sterkt voksende elevmassen på barneskoletrinnet med i beregningen. Med stor boligutbygging opplever bydelen også nå stor tilflyttingsvekst av barnefamilier, derfor må en ny ungdomsskole på plass snarest, mener Christiansen.

Det er blant annet beregningene fra Utdanningsetatens "Skolebehovsplan 2005-2015", som bygger på tall Utviklings- og kompetanseenheten gjort i 2004, Christiansen sikter til.

Den profilerte bystyrepolitikeren Khalid Mahmood (Ap) fra bystyrets kirke, kultur- og utdanningskomité var heller ikke nådig i sin kritikk.

Jeg synes det er merkelig at byrådspolitikerne snakker så mye om viktigheten av Pisa-undersøkelsen, om det å bli bedre til å skrive og regne, men de kan jo ikke regne selv, sa Mahmood.

10.-klassinger på gymnas

Rektor Merete Holmen ved Engebråten skole er en av dem som opplever feilberegningen i praksis.

Engebråten skole var i utgangspunktet beregnet til 15 klasser, men nå er vi 22. Vi har tydd til brakkeløsninger, og arealene inne på skolen er utnyttet til det fulle. Jeg var i to år med i et forprosjekt som hadde som formål å bygge ut skolen, men plutselig stanset dette arbeidet, forteller Holmen.

Som Nordre Aker Budstikke skrev om forrige uke, kan det allerede nå i september foreligge konkrete planer for å gjøre Grefsen videregående om til ungdomsskole. Men rektor Linn-Siri Jensen ved Grefsen videregående påminner at tidsaspektet kan bli langvarig.

Først var planen at vi skulle flytte sammen med Sandaker videregående til et nytt bygg i Nydalen i 2011. Med en feil med anbudsrunden fra Omsorgsbyggs side, gjør at dette ikke skjer før først i 2012. Og hvis det blir som ved Sandaker, der det er beregnet ett år med oppussingsarbeid, vil ikke Grefsen ungdomsskole være klar før i 2013, forteller Jensen.

Anslagene fra rektorkollegaen, skremmer Holmen fra Engebråten.

Nå har vi strukket oss så langt vi kan. Fra neste år blir vi nødt til å sende noen av elevene til Årvoll eller Sinsen, noe som blir en veldig tung oppgave for oss, mener hun.

Uholdbar situasjon

Mette Smedsrud (33) er mor til datteren Marthe som fikk migrene av å sitte i brakkene på Engebråten. Den engasjerte moren mener smertegrensen er nådd.

Jeg roser arbeidet som rektoren ved Engebråten gjør, som tross plassproblemet, klarte å gi elevene plass slik at de slapp å dra til Sinsen og Årvoll. Men nå må noe gjøres, for å plassere 200 barn i brakker er en uholdbar situasjon.

Datteren Marthe var avgangselev i vår. Selv om hun nå trives veldig godt på Foss videregående, var skolevalget like mye et helsevalg.

Jeg får migrene av dårlig innklima. Så selv om jeg helst ønsket å bli med mange av klassevenninnene mine fra Engebråten til Grefsen videregående, måtte jeg velge en annen skole, sier hun.

Annonsebilag