*Nettavisen* Nyheter.

Ugress lyser opp tilværelsen

LYSENDE UGRESS: Lampen PS Maskros skal representere noe typisk skandinavisk med sitt transparente grå hode.

Denne lampen fikk IKEA-designeren Marcus Arvonen ideen til da han så en løvetann.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRADISJONER: IKEA-designer Marcus Arvonen med sin nylig lanserte pepperkvern PS Spraka. Kvernen skal ifølge designeren symbolisere ritualene vi har rundt matbordet som en totempæl.

Klikk på bildet for å forstørre.

UGRESS: Løvetann-lampen kan flatpakkes.

Klikk på bildet for å forstørre.

OVERRASKELSE: PS Brygga ser hard ut som bryggeplanker, men setter du deg ned, vil du oppleve at den er laget av myk gummi.

Jeg gikk en tur med kjæresten min i Älmhult hvor IKEAs hovedkontor ligger, og fikk øye på alle disse løvetennene med sine grå ullhoder. Jeg ble fascinert av hvordan blomsten er bygget opp, og hvordan hver blomst blir like perfekt, forteller Arvonen

Oppdagelsen kulminerte i lampen Maskros, eller "løvetann" på norsk. Den er en del av IKEAs nye designkolleksjon PS, hvor rammene har vært langt friere enn ved mer tradisjonell IKEA-design. PS skal imidlertid kunne flatpakkes.

PS-kolleksjonen skal representere det siste og mest innovative fra IKEA. For at designet skal kunne ta mer plass, starter prosessen med andre rammer enn de vanlige strenge priskravene, sier Arvonen.

Flatpakkes løvetakk

Å designe produkter til IKEA-priser gir mange kreative utfordringer.

Som designer i IKEA må man vanligvis jobbe innenfor veldig strenge rammer, forteller en av IKEAs fast ansatte designere, Marcus Arvonen.

Skal jeg for eksempel designe en ny stekespade, vil produktutvikleren komme med et oppdrag der ikke bare pris, materiale og stiltype er spesifisert på forhånd, men også hvor mange gram av materialet som skal brukes, fortsetter han.

I tillegg skal selvfølgelig alle IKEAs produkter kunne flatpakkes, og være enkle nok til å kunne monteres av folk flest.

Myk og solid

En annen av Arvonens gjenstander i kolleksjonen, er stolen PS Brygga.

Trebryggen står også for meg som noe typisk skandinavisk, sier han.
Men selv om utgangspunktet er solid og tradisjonsrikt, skal stolene inneholde et overraskelsesmoment.

Stolene ser ut som de er laget av harde treplanker, men setter du deg, vil du oppdage at de er laget i myk gummi. Det skal gi en surprise-effekt, forklarer Arvonen.

Han trives med å jobbe innenfor IKEAs strenge rammer.

Når faktorer som pris, materiale og størrelse er gitt på forhånd, kan man tenke kreativt innenfor rammene, sier han.

I PS-kolleksjonen var prosessen frem til konkretisering av produktene lang. Arbeider man uten rammer, er man nødt til å skape sine egne. Da kan man fort gå seg vill.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag