RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uheldig av Lae

Denne uken gikk byrådsleder Erling Lae ut og foreslo at Oslos katolikker bør få overta enkelte protestantiske kirker i Oslo, og nevnte Markus kirke spesielt. Sokneprest Sigmund Lindekleiv i Markus og Lovisenberg menighet har liten sans for utspillet.

ST. Hanshaugen: Som Lokalavisen tidligere har skrevet, fylles den katolske kirken, St. Olavs kirke, til randen hver helg. Østeuropeiske arbeidsinnvandrere har et mye sterkere forhold til kirken enn den jevne Oslo-innbygger. Nå mener Erling Lae det er grunn til å vurdere bruken av alle de protestantiske kirkene i Oslo.

Enkelte menigheter får bare 15 besøkende på en vanlig søndag. Det finnes nok av alternativer for Oslos protestanter, sier han til Dagsavisen. Selv sogner jeg til Markus kirke, men hvis katolikkene overtok Markus, behøver jeg bare gå noen minutter ekstra til enten Fagerborg, Gamle Aker eller Lovisenberg kirke, sier Lae videre. Han påpeker overfor Dagsavisen at dette er et forslag som kan gjennomføres på lengre sikt. I første omgang bør katolikkene i større grad få låne kirkelokaler, sier Lae.


Feil tidspunkt

Sokneprest Sigmund Lindekleiv synes Lae er for tidlig ute med sine tanker. Selv er han svært positiv til å hjelpe katolikkene slik at de kan avholde gudstjenester. Markus kirke har tilbudt seg å åpne sine dører for katolikker hver søndag etter klokken 14. Kirken har videre tilbudt seg å kjøpe inn et eget skap, der den katolske menigheten kan oppbevare sine relikvier og gjenstander de trenger til å arrangere gudstjenester. Han mener således at Markus kirke viser sin gode vilje i praksis.

Å diskutere å overlate Markus kirke eller andre kirker til katolikkene mener han imidlertid er en helt annen sak.

Som prest i Markus kirke synes jeg intenting om den ideen. Jeg er fullt oppmerksom på at vi har mange kirker i Oslo med kort avstand mellom dem. Dette har da også Oslo Bispedømmeråd fokus på. Vi har et prosjekt gående som skal avsluttes i 2010, der sognestrukturen og bruken av kirkene skal evalueres. Jeg mener det er nødvendig og riktig at denne prosessen får gå, og at det er uheldig med innspill fra en så sentral politiker som Erling Lae som griper rett inn i denne prosessen, sier Lindekleiv. Han mener det er for tidlig å diskutere avhending av kirker nå.


Lave besøkstall

På spørsmål fra Lokalavisen om ikke det ville vært positivt med færre kirker og dermed flere kirkegjengere på hver enkelt gudstjeneste, sier Lindekleiv at han ikke har noen kommentar. Han påpeker imidlerrtid at Erling Lae ikke konkret har foreslått at akkurat Markus kirke skal avhendes, selv om han overfor Dagsavisen nevner denne kirken spesielt.

Vi som jobber her har sterk tilknytning til kirken. For oss er ikke dette noen lett diskusjon, påpeker han. Soknepresten velger å tolke byrådslederens forslag positivt, og tror det handler om et ønske om å komme katolikkene i møte, mer enn et ønske om at akkurat Markus kirke skal skifte eiere. Lindekleiv sier utspillet fra Lae aktualiserer behovet for at de som sogner til Markus kirke også benytter seg av kirken, og slik viser at menigheten betyr noe for dem.


Opp til polakkene

Lindekleiv sier det nå er opp til katolikkene selv om de vil ta i bruk Markus kirke på søndager. Han vet ikke hvorfor tilbudet ikke er akseptert.

Så vidt jeg forstår er det ikke lenger opp tild den katolske kirken, men at ballen er spilt over til den polske menigheten, avslutter soknepresten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere