*Nettavisen* Nyheter.

Ukas vintips

 

Nå er det flatfyll igjen, og da må vi ha drikke som passer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge.

Det er en velsignet form for flatfyll vi får servert her: Fylt flatfisk som er mild og behagelig både for sinn og gane.

Fedme og fylde

Naturlig nok er det litt fett i en saus som mettes med ost, så helt upåvirket blir vi ikke. Fett gir en litt påtrengende metthetsfølelse som legger seg både i munnhule, mage og etter hvert over øyelokkene.

Overstadig bruk over lang tid vil også vises på magen eller andre deler av kroppen – uten at dette vil påvirke vinvalget nevneverdig.

Her trenger vi en vin med noe fedme og fylde for å få et harmonisk treff. Et alkoholinnhold som ikke er for lavt, er også viktig for å ta tak i munnhulen og få renset fettet ut.

Syre er nødvendig for friskheten, og for at vi ikke skal kjenne oss altfor mette. Som nesten alltid til fisk synes jeg det er godt med en viss form for mineralkarakter i vinen, for å få en aromamessig parallell til selve råvaren.

Silvaner

Et naturlig valg kan være en enkel og god ueiket Chablis, som bringer alle de nødvendige egenskaper til bords.

Litt kjedelig kan det virke, nettopp fordi denne vintypen er så trygg og velkjent blant oss nordmenn. Det finnes heldigvis alternativer som klarer brasene minst like godt og samtidig lar oss teste nye områder og druer – som vi ikke har vondt av.

Alvarinho, både fra Portugal og Spania, er gode muligheter som også er relativt kjent fra Vinmonopolet. Mer ukjent, men derfor langt morsommere å teste ut, er vinene fra Franken i Tyskland.

Den viktigste druen i Franken er Silvaner, som i dette området har potensial til å produsere svært lagringsdyktige viner. Her er vi langt unna de enklere og nøytrale vinene som normalt lages på denne druen.

Ukens utvalgte

I det fossile og varierte jordsmonnet i Franken ser vi kraftige og karakterfulle viner som også gjenspeiler jordsmonnet godt. Dette er nydelige viner som funger med det meste av sjømat. Kraftigere viner takler også svin og annet lyst kjøtt.

Ukens utvalgte er
80358 Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner 2008, Juliusspital, Franken, Tyskland. Kr 187.00

som er å finne i fullsortimentslista.

Vinen er relativt fyldig og rik med sine 14 % alkohol, men den tar tak og takler sausen på en veldig elegant måte.

Mineralsk og frisk som den er, uten å snerpe i munnhulen, gir den oss en kombinasjonen som er rik, harmonisk og grenser til det hedonistiske.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.