RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukas vintips


 
 
And er en anledning til å øke vinbudsjettet.

And er delikat og elegant spise som sjelden hører hverdagene til. Derfor vil jeg anbefale å holde fokuset nettopp på det litt mer høystemte, slik at det ikke blir stilsprik mellom mat og drikke.

Friskhet

Fettkappen rundt anda gjør måltidet naturlig fett. I tillegg har vi potetenes sødmefulle, fete smak og nærmest kremete konsistens. Det fordrer friskhet fra vinen.


Syrestrukturen blir viktigere enn tanninene, som aller helst bør være bløte og ikke for fremtredende. Slikt ødelegger fort andens fine smak og saftige munnfølelse.

Mange sverger til Burgund når and skal serveres, og det er en veldig god vei å gå. Vinene er fruktige, saftige og aromakomplekse, med bløte tanniner og livlig syre.

Det finnes flere alternativer å velge mellom, og ofte koster de litt, disse gode Pinot Noir-vinene.

Et flott alternativ er
15537 Mercurey 2005, Domaine de Suremain, Burgund, Frankrike. Kr 193,80 (Fullsortiment)

som er en tradisjonelt fremstilt vin med smak av lyse bær, mørk steinfrukt og Pinot Noirs ofte litt jordlige toner.

Billigere kjøp

Hvis dette er helt utenfor budsjettrammene, er det selvfølgelig enklere pinoter å få kjøpt.

Men det finnes også andre druer og områder som fungerer bra og koster mindre. Barbera er en drue som normalt stortrives med and. Den ligner Pinot Noir i det at den ofte er mer frisk enn "tannintørr", noe som kler anda godt.

Et helt annet bekjentskap som også traff overraskende bra, var
10552 BZO Mencia Joven 2008, Bod. Agribergdidum, Bierzo, Spania. Kr 119,80 (Grunnsortiment).


Dette er en Bierzo-vin laget på den lokale druen Mencia. For de uinnvidde kan jeg fortelle at Bierzo er et område i Nord-Spania, nærmere bestemt Galicia. Vinene jeg tidligere har smakt herfra, har ofte vært ganske tørre og pakket inn i rause porsjoner eik. Men denne vinen er langt lettere og helt uten eik.

I stedet har den en saftig, fruktig stil med innslag av litt grønne, nærmest paprikaaktige toner. Overraskende vellykket og innsmigrende var den med sin rike frukt og saftighet som ga en god, om en litt budsjettpreget friskhet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere