*Nettavisen* Nyheter.

Ukas vintips

 

Vilt bør bløtgjøres med fin vin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge.

Breseringens edle kunst kan fort bli en øvelse i tørt kjøtt om en ikke passer på temperaturene. Litt for varmt, litt for lenge – så er det magre, men smaksrike viltet forvandlet og nedgradert til en tørr og trist muskel.

I slike tilfeller må munnhulen bløtgjøres med anselige mengder saus og en langt bløtere vin enn kanskje opprinnelig tenkt.

Smaksrik vin

Med Victor bak grytene trenger jeg sjelden å bekymre meg for den slags, og her er det da også rom for en del tanniner og mye smak, selv om vi ikke kan ta helt av.

Normalt er viltkjøtt smaksrikt og fortjener gjerne selskap av viner med samme intensitet. På grunn av viltets naturlig magre struktur er det også en fordel om vinene ikke er for kantete.

Viner med noe alder vil få større aromaintensitet og en bløtere struktur som favoriserer viltet, men de er vanskeligere å finne og mindre tilgjengelige i polets utsalg.

Derfor har jeg lett i mykere, smaksrike viner av yngre datoer – viner som også kan håndtere en hel elg. Løsningen lå i det nordlige Rhône, med en kraftig, men tilgjengelig Syrah:
48493 Cornas Granit 30 2007, Vincent Paris, Rhône, Frankrike. Kr 260,00 (Fullsortiment)

Lykkelig valg

Normalt fungerer vinene herfra godt med det norske viltet, men først etter en viss modning på flaske, og aller helst med enda mer smaksrikt kjøtt.

Når vinen er så ung og allikevel bløt som her, viste det seg som et lykkelig valg som bidro både til friskhet, renselse og god aromatisk treff.

Navnet på ukens vin henspiller på jordsmonnet plantene vokser i, og alderen på vinstokkene som står der. Eldre vinstokker produserer mindre frukt, men til gjengjeld blir denne av høyere kvalitet, med tettere og mer konsentrert frukt.

De som er så heldige å ha sett området Cornas, den sørligste av appellasjonene i Nord-Rhône, har muligens lagt merke til granitten som nærmest skyter opp av bakken. Her er det som om vinmarkene biter seg fast i det bare fjellet.

Noe vil kanskje reagere på at vinen er litt dyr. Husk da at den bare koster halvparten av hva man må betale for godt elgkjøtt, om man ikke skyter det selv.

Det synes jeg vi kan spandere på oss selv og skogens konge, når vi først er så heldige å få ham til bords.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag