Ullern: 9000 kan bli smittet

I verste fall kan 9000 av bydelens beboere bli smittet, men det er ingen grunn til panikk, sier bydelsoverlegen.

ULLERN: Bydelsoverlege Sveinung Eide opplyser at det så lang er registrert cirka 10 tilfeller av svineinfluensa i bydelen. De fleste av disse er smittet i utlandet.

I verste fall anslår man at cirka 30 prosent av befolkningen kan bli syk i løpet av de neste fire månedene. Det tilsvarer cirka 9000 mennesker i vår bydel, sier Eide.

Ikke host i hendene

Det er vanskelig å unngå å bli smittet, samtidig er det enkelte forebyggende tiltak man kan gjøre.

Det er ver en fordel at færrest mulig blir smittet før vaksinen kommer. Alle bør være påpasselig med å vaske hendene ofte og grundig. Bruk gjerne desinfiserende midler som man får kjøpt på apoteket. Blir man syk og hoster, bruk lommetørkle eller host i armkroken. Ikke host i hendene for så å ta i et håndtak. Da skal det ikke mer til enn at nestemann tar i håndtaket og tar seg til nesen, for så å bli smittet, sier bydelsoverlegen.

Nok doser med vaksine

Han understreker at for de fleste vil svineinfluensaen virke som en normal sesonginfluensa.

Man skal leve som normalt, men holde seg hjemme når man blir syk. Syv dager er anbefalt, sier Eide.

I slutten av september kommer vaksinen mot svineinfluensa.

De som blir prioritert er de som er i risikogruppen for komplikasjoner av sykdommen (se faktaboks journ.anm.). I tillegg kommer helsepersonell med mye pasientkontakt. Norske myndigheter har bestilt nok doser, slik at resten av befolkningen kan bli vaksinert på et senere tidspunkt. Utfordringen er hvordan dette skal organiseres.

Krisemaksimering

Hvordan synes du pressedekningen rundt svineinfluensaen har vært?

Både og. Jeg misliker oppslag som krisemaksimerer situasjonen. Blant annet hadde Dagbladet et oppslag om at gravide ikke skulle gå ut. Det er naturligvis helt umulig å etterleve. Som sagt, man skal leve mest mulig normalt, sier Eide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.