RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Ullern Høyre på sine eldre dager»

Etter flere års erfaring fra bydelsutvalg og andre lokale utvalg, hvor mye har dreid seg om tilbudene til bydelens eldre, har jeg gjort meg noen tanker og fått noen ideer.

Først en orientering om bydelens eldreomsorg.

Det «enkleste» tilbudet er eldresentrene. De er i privat regi, for eksempel av Nasjonalforeningen. Det er et godt tilbud til deg og meg som pensjonister. De er veldrevet, godt besøkt og fortjener offentlig støtte også i fremtiden, mener Høyre.

LES FLERE MENINGER HER

Så kommer de kommunale tilbudene. Blant «innvidde» kalt: omsorgstrappen (hva som er øverst og nederst i trappen er en smaksak).

Det første trinnet er de såkalte hjemmebaserte tjenester. Hjemmehjelp, hjemmesykepleie, praktisk bistand, trygghetsalarm eller kanskje plass på et av sykehjemmenes dagsentre. Alt etter søknad og tildelt etter behov.

Neste trinn er de relativt nyankomne omsorgsboligene. Det er samlokaliserte boenheter med de samme tilbudene som nevnt ovenfor. De kan også være døgnbemannet og kalles da Omsorg+.

Det siste trinnet er sykehjem med « somatisk» (det vil si rent kroppslige svekkelser) og «skjermet» avdeling. Det siste for langt fremskredne senil-demente. I tillegg gis det kortidstilbud for periodisk hjelptrengende. Rehabiliteringen av «Ullerntunet», Ullernchausseen 111, har lenge vært under planlegging. Høyre har gått sterkt inn for at Ullerntunet også skal omfatte omsorgsboliger.

Nyere undersøkkelser/forskning har nemlig vist at omsorgsboliger er en bedre og ikke minst billigere omsorgsform for demente i tidlig- og mellomfasen. Denne gruppen blir gjerne plasert på «somatisk» avdeling på sykehjem, ofte til sjenanse for alle parter.

Bystyret har nylig vedtatt, etter langvarig press fra Ullern Høyre, at Ullerntunet også skal omfatte omsorgsboliger. Også i fremtiden vil Ullern Høyre være en pådriver for bygging av omsorgsboliger, dels som erstattning og dels som supplement til sykehjem, fordi denne formen altså gir bedre og billigere omsorg. For de totalt hjelptrengende vil det selvsagt fortsatt være behov for sykehjem.

Sykehjemmene i sin nåværende form vil nok bestå i lang tid fremover, men mye taler for at en reorganisering vil være gunstig. Slik det nå er, finansieres de to avdelingene «somatisk» og «skjermet» forskjellig. «Skjermet» krever mer bemanning og er derfor dyrere i drift. Det fører til en tendens til at de skrøpelige og noe demente blir søkt til , og blir værende, på «somatisk», selv om det er ledig plass og de heller burde være på «skjermet».

En ordning med enhetspris for en plass på sykehjem vil derfor ha mange fordeler. Slik det nå fungerer er det et tungrodd system med mye etterprøving og byråkrati. De som arbeider på sykehjemmene, og som kjenner pasientene, inkludert legene, kan ikke selv avgjøre overflyttinger, men må på grunn av finansieringssystemet søke administrasjonen.

Et annet forslag til forbedring er at det blir opprettet en tredje ikke-blandingsavdeling, altså for dem som bare er for forskrøpelige til å bo hjemme. Det vil være til gunst for alle parter.

Utenfor det kommunale systemet tenker Høyre seg at det bør legges til rette for dem som helst vil unngå den kommunale omsorgsrappen på sine eldre dage. Mange kan tenke seg å bo i sin egen leilighet, men i fellesskap med andre i samme livsfase.

I slike bofellesskap, det vil si helt ordinære privatfinansierte leilighetsblokker, kan beboerne få tilbud om praktiske tjenester, forsterket vaktmestertjeneste, rengjøringshjelp, lett tilgjenglig legehjelp, handlehjelp, kanskje fellesrom, kanskje cateringservice.

Siden dette selvsagt ikke vil være i offentlig regi kan ikke folkevalgte bidra med så mye annet enn påvirkning av reguleringsbestemmelser og forskrifter – og oppfordringer til eiendomsutviklere om å tilby slike «pakkeløsninger» (noen få lignende anlegg finnes allerede, men der er tilbudene litt lukseriøse og derfor ganske kostbare).

Med den påstått «krevende eldrebølgen» foran oss setter Høyre sin lit til privat initiativ og kreativitet.

Liv Bugge Wilhelmsen (H)

Bydelsutvalget, Ullern

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere