RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De voksnes holdning til alkohol og deres drikkevaner påvirker barnas forhold til alkohol. Foreldrenes tilstedeværelse og krav om innetider modererer barnas inntak av alkohol.
De voksnes holdning til alkohol og deres drikkevaner påvirker barnas forhold til alkohol. Foreldrenes tilstedeværelse og krav om innetider modererer barnas inntak av alkohol. Foto: Foto: Vidar Bakken (arrangert)

Ullern-ungdom drikker mindre

En ny undersøkelse viser at ungdom i Bydel Ullern drikker mindre enn før, samtidig som vold og sexovergrep knyttet til rus har gått ned.

ULLERN: – Det er en positiv utvikling sammenliknet med undersøkelsen for tre år siden. Ungdommene både drikker og røyker mindre. Tallene på hvor ofte de drikker og hvor mye de konsumerer har gått ned. Det er positivt, sier SaLTo-koordinator i Bydel Ullern, Henning Jacobsen.

Fra 69 til 58 prosent

Rapporten fra siste SaLTo-undersøkelse om «ungdom og alkohol» i Bydel Ullern er basert på svar fra 486 elever. Disse er fordelt på Bjørnsletta skole, Øraker skole og Ullern videregående.

I rapporten fremgår det at sammenliknet med 2007-undersøkelsen har andelen av ungdom som har drukket seg beruset gått ned fra 69 til 58 prosent. Blant dem som har drukket seg beruset oppgir 20,1 prosent at de drikker ukentlig. Det er en vesentlig forbedring i forhold til 2007, hvor hele 35,9 prosent svarte at de drakk ukentlig.

8,9 prosent oppgir at de drikker seg «dritings» ofte. mens 15,5 prosent svarte det samme i 2007. Antall personer som oppgir at de har hatt «blackout» har sunket fra 81 personer til 57.

Øl er det mest foretrukne rusmiddelet. Når det gjelder røyking er det en signifikant endring i ungdommens vaner. 0,6 prosent oppgir at de røyker daglig, mens hele 7,8 prosent svarte at de røyket daglig i 2007.

Sexovergrep

– «Ung i Oslo»-undersøkelsen som ble gjort i 2006, viste at ungdom i Oslo vest hadde høyere alkoholkonsum enn i andre deler av byen. Da SaLTo-undersøkelsen fra Bydel Ullern kom i 2007 førte det til store medieoppslag, både i lokale og riksdekkende aviser. Særlig på bakgrunn av at undersøkelsen viste til flere sexovergrep og voldsutøvelser knytte til rus. Nå ser vi at også disse tallene går tilbake, sier Jacobsen.

Antall som oppgir at de har blitt utsatt for seksuelle handlinger mot sin vilje har sunket fra 23 til 10 personer, mens antall som oppgir å ha blitt utsatt for fysisk vold fra andre har sunket fra 22 til 8 personer.

– I de vestlige bydeler drikkes det mer i private hjem enn i øst. Hva som skjer i fylla er ofte ukjent for foreldre og politi. I de østlige bydeler møtes ungdom i mye større grad i et mer gjennomsiktig miljø, som for eksempel i de alkoholfrie ungdomsklubbene.

I Bydel Ullern festes det ofte i private hjem, skjermet for innsyn, sier Jacobsen.

En rekke tiltak

– Den forrige undersøkelsen ble en vekker, og det ble satt i gang en rekke tiltak. I og med at ungdommen i hovedsak møtes og ruser seg i private hjem på «hjemme alene-fester» uten voksenkontakt, ble foreldrene en viktig målgruppe for å få til en endring, sier han.

– Undersøkelsen viser også at ungdommens drikkemønster påvirkes av foreldrenes holdning til alkohol. Hvilke regler foreldrene setter for alkoholinntak og i hvordan de følger opp barna med hensyn til å komme hjem etter fester, påvirker også i hvilken grad deres barn ruser seg.

Undersøkelsen viser at ungdommen drikker mindre hvis foreldrene henter barna eller sitter oppe til de kommer hjem. Hvis foreldrene er bortreist sier 66 prosent at de drikker mer. Det er sammenheng mellom foreldrenes alkoholinntak og hvem som drikker seg beruset. 56 prosent av elevene oppgir at foreldre drikker ukentlig og 6 prosent at foreldrene drikker daglig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere