*Nettavisen* Nyheter.

Ullevålsrøtter fra middelalderen

Tomten i John Collets allé er ikke den eneste med nedgravde kulturminner. Byantikvaren kan fortelle om flere gravhauger i området.

Ullevål: John Collets allé, hvor den midlertidige barnehagen skulle settes opp, ligger i Ullevål hageby. Antikvar og informasjonsansvarlig hos byantikvaren, Nils Anker, kan fortelle at Ullevål har røtter helt tilbake til middelalderen. På tomten hvor barnehagen skulle settes opp, ligger det allerede en liten barnepark.
På denne eiendommen er det også funnet en gravhaug fra jernalderen, som i Norden regnes fra ca 500 før Kristus og til omtrent 800 år etter. Den er automatisk fredet slik alle gravhauger er fra denne tiden, sier Anker.
Han forteller at rundt alle gamle gravhauger settes det av en fem meters sone til sikring. Det på grunn av store muligheter for å kunne støte på funn ved eventuelle gravearbeider.
Plassering av en barnehage på tomten vil derfor bli problematisk selv om den er midlertidig, på grunn av behov for graving for blant annet vann og avløp. Byantikvaren måtte i så fall først ha utført en graving for å registrere om det virkelig er gjenstander på tomten, sier Anker. Hvis Byantikvaren hadde funnet noe av arkeologisk interesse, ville det ført til full utgraving - før barnehageprosjektet fikk sette i gang.
En slik utgraving er veldig kostbar, og da lønner det seg heller å finne en annen egnet tomt til barnehagen, sier Anker.
Han legger til at tomta i John Collets allé blir liggende.
Vi graver ikke ut alle fortidsminner. Den beste oppbevaringen av disse kulturminnene er der de ligger nå - nemlig i jorda, sier Anker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.